друкувати


У школах ввели поглиблене вивчення Голодомору і ОУН-УПА

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-10 03:10:53
Відтепер українські школярі будуть глибше вивчати історію своєї країни у ХХ столітті. Міністерство освіти та науки розробило і затвердило зміни до програми викладання історії України для учнів 5-12 класів українських шкіл.

Зміни програми набудуть чинності з вересня цього року.

За інформацією Міносвіти, зміни спрямовані на подолання розриву між змістом шкільних підручників та найновішими напрацюваннями української історіографії.

“Особливо це стосується історії найближчого до нас ХХ століття, яка протягом тривалого часу містила найбільше так званих "білих плям". Сьогодні, завдяки відкриттю раніше недоступних фондів архівів, інтенсифікації досліджень, зокрема через залучення до роботи нової генерації істориків, встановлено багато невідомих досі фактів та подій”, - відзначили в міністерстві.

Зокрема, значно ширше в новій шкільній програмі відображені історія становлення та розвитку українського визвольного руху, боротьба з ним тоталітарних режимів. Діти також докладніше знатимуть про геноцид українського народу - Голодомор 1932-1933 років, масові репресії комуністичної влади 20-50-х років минулого століття, боротьбу Організації українських націоналістів та Української повстанської армії, протистояння дисидентського руху з тоталітарним режимом.

У Міносвіти переконані, що з огляду на таку програму відновлення української незалежності 24 серпня 1991 року стане зрозумілим, як закономірний результат багатовікової боротьби українців за свободу.

На переконання працівників міністерства, нова програма також допоможе учням чіткіше розібратися у подіях минулого й, можливо, краще зрозуміти проблеми українського сьогодення.

Нагадаємо, 22 травня Служба безпеки порушила кримінальну справу за фактом Голодомору - вчинення геноциду в Україні у 1932-33 роках. В рамках цієї справи СБУ вже звернулася до Росії з проханням надати засекречені архівні документи.

Разом із тим, на адресу служби пролунало багато критики у зв'язку з порушенням такої справи. Зокрема, лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що кримінальна справа відносно Голодомору призведе до розколу в українському суспільстві та погіршення відносин із Росією.

Втім, в СБУ антиросійську спрямованість справи категорично спростували. Крім того, один із ініціаторів порушення справи щодо Голодомору, голова Українського інституту національної пам'яті Ігор Юхновський, заявив, що в ній не буде обвинувачуваних, а основною метою її порушення є юридичне доведення судом факту вчинення злочину проти людства, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі