друкувати


Придбали скутер – подбайте про мотошолом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-10 12:14:37
Як відомо, з 1 січня наступного року усі мопеди, незалежно від об’єму їхнього двигуна, підлягатимуть реєстрації як транспортні засоби. Відповідно кожен так званий скутер матиме державний номер, а його власник повинен буде пройти спеціальні курси, щоб отримати посвідку категорії А 1, яка дає право на управління скутером.

Але наразі найважливішим є те, щоб уже відтепер водії скутерів звикали до того, що вони є учасниками дорожнього руху і повинні виконувати правила дотримання безпеки на дорозі. Найперше це стосується правил особистої безпеки. На жаль, не рідкість, коли молоді люди ігнорують цим. Йдеться про те, що водії скутерів обов’язково повинні їздити в мотошоломах, а тим паче, коли цей транспортний засіб потужний і здатний рухатися з великою швидкістю. Ніхто не застрахований від дорожньо-транспортної пригоди через невміле керування чи інші обставини, а ось мотошолом може (і практика це доводить) направду врятувати життя. Траплялися випадки, коли саме він ставав рятівником від тяжких тілесних ушкоджень. Водночас виникали ситуації, коли цей же засіб безпечнішого подорожування був би не зайвим при виникненні нещасних випадків.

До прикладу, кілька днів тому в селищі Ворохті 21-річний водій скутера, виїжджаючи з подвір’я, не справився з керуванням, з’їхав в кювет і зіткнувся з електроопорою. На щастя, на місце пригоди досить оперативно прибули лікарі швидкої допомоги, хоча водій отримав досить важкі політравми. Крім того, тілесні ушкодження отримала й 8-річна дитина, що була пасажиром скутера. Можливо, наслідки цього випадку могли бути оптимістичнішими, якби і водій і пасажир рухалися в мотошоломах.

У зв’язку з цим звертаємося до батьків, котрі придбали для дітей скутери. Власним прикладом і батьківським розумом переконайте їх у тому, що ці транспортні засоби – не тільки комфортні та легкі в управлінні, але й чинники певної небезпеки. Не варто виїжджати на "велику" дорогу, не знаючи правил дорожнього руху. Не варто сідати на мопед без мотошолому.

Автор: Василь ГУЛЬТАЙЧУК, СЗГ УМВС України в області
Обговорити на форумі