друкувати


Презентовано книгу "Гуцули у визвольній боротьбі"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-04 05:47:38
4 червня в Народному Домі "Просвіта" Івано-Франківською обласною організацією ВУТ "Просвіта" та історичним клубом "Холодний Яр" презентовано 472 –ти сторінкову книгу "Гуцули у визвольній боротьбі. Спогади січового стрільця Михайла Горбового". Одним з упорядників книги та автором статті "Гуцули Косівщини у Визвольній боротьбі" є наш земляк, Заслужений працівник культури України, голова ОО ВУТ "Просвіта" П.Арсенич.

Провідну ідею книги висловлено в епіграфі - "На славу гуцулам, які силою духу і зброї втілювали мрію про Соборну Україну". У книзі поміщено понад три десятки спогадів, статей та листів стрільця Гуцульської сотні УСС та визначного діяча Пласту Михайла Горбового з Косова, а також спогади про Гуцульську сотню січових стрільців Мирона Нижанківського та Олекси Зіня.

Хто ж такий Михайло Горбовий? Він народився у 1896 р. у м. Косові. Був політично-громадським діячем на Гуцульщині, членом головної управи Української Соціал-Радикальної Партії і головної управи "Каменярів", членом ОУН, товариств "Просвіта" і "Луг"; керівником філії туристичного товариства "Чорногора". Скавтмайстер, зв’язковий 25 і 26 полків Пласту, один з організаторів селопласту, учасник 1 табору УПС в Підлютому (1930). Член 1 Куреня УПС ім. С. і О. Тисовських. Автор спогадів "Пласт у Косові на Гуцульщині. Хроніка діяльности 25 і 26 пластових куренів 1922-26 рр.". Заарештований 19.12.1940 р і засуджений 29.03.1941 р. на 10 років позбавлення волі і 5 років позбавлення прав з конфіскацією майна. Вивезений більшевиками і помер на засланні. Реабілітований 20.03.1995 р. Тепер у м. Косові проводить виховну діяльність юнацький курінь Пласту названий на честь М.Горбового.

Спогади Михайла Горбового вдалося розшукати у рідкісних виданнях 1930-х років, а саме: "Літопис Червоної Калини", історичному календарі-альманасі "Червона Калина", альманасі "Каменяр", газеті "Громадянський голос". Також, вперше оприлюдені щоденники М. Горбового (із збірки Заслуженого працівника культури України П.Арсенича). У книзі подано 246 фотографій із приватних архівів Михайла Горбового та упорядників (з них 114 оригінальних), а також – цінні біографічні додатки.

Перелік творів М.Горбового наступний: "Гуцульщина у Визвольних змаганнях", "Записки січового стрільця", "Під Стриєм. Перший бій У.С.С. сотні Дудинського", "Стежа на Побук", "Гуцульська сотня", "Стежа на Флісенталь", "Стрілець Кутерлаш утікає з полону", "Олена Степанівна як командант сотні", "Українські січові стрільці на лещатах", "Лещатарство в часі війни", "Гуцульська сотня У.С.С.", "Як згинув сотник У.С.С. Омелян Левицький", "Стрілець Андріяс рятує сотню", "Записки Гуцульської сотні 1-го полку У.С.С з рр. 1916 – 1917", "Армійський вишкіл 1917 року", "Гуцульська сотня У.С.С. здобуває перехід через Збруч", "Санітар-стрілець Кіящук рятує ранених", "Мій записник від 1917 року", "Від’їзд У.С.С. на Велику Україну 1918 року", "Один спомин", "Встановлення української влади", "Різдвяні свята у війську", "Великодні свята у війську", "Польська карна експедиція на Гуцульщині в 1920 році" та ін.

Цікавими є додатки до книги. Це топонімічний словник, біографії згадуваних М.Горбовим січових стрільців, список вояків УСС та УГА Гуцульщини (вихідців із сучасних Верховинського, Коломийського, Косівського та Надвірнянського районів Івано-Франківської області).

Під час презентації в Народному домі "Просвіта" експонувалася фотодокументальна виставка "Українські січові стрільці", яку підготував краєзнавець П.Арсенич.

Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст із взаємодії з ЗМІ Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі