друкувати


Банк "Надра" намагався вивести гроші вкладників за кордон

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-04 03:28:58
Стосовно посадовців низки українських банків порушені кримінальні справи щодо спроби виведення ними коштів вкладників, повідомив голова СБУ Валентин Наливайченко. СБУ допитує банкірів "Надра банку" і "Трансбанку", які хотіли вивести вклади населення за кордон.

"Надра банк", "Трансбанк" та інші – це ті люди, які ходять до нас на допити у зв'язку з тим, що вони намагалися реалізувати схеми виведення вкладів населення за кордон", - заявив Наливайченко.

Він також повідомив про зловживання великих роздрібних торгових мереж при операціях із готівкою. За словами голови СБУ, найбліьшу увагу його відомство приділяє великим мережам роздрібної торгівлі – таким як "Фокстрот", CASH & CARRY.

"Це люди або організації, які масово направляють готівку вам на конвертацію, після чого виникають усі злочинні схеми", - зазначив Наливайченко, звертаючись до банкірів.

Керівництво СБУ на представники фінансових установи зібралися 4 червня на нараді у президента з питань контрабанди та корупції в банківській сфері.

Варто зазначити, що, відкриваючи дану нараду, Віктор Ющенко негативно висловився про банки, які брали участь у різного роду схемах тінізації.

"У цьому залі зібралися найгірші банкіри України, які є кишенею тіньового сектору", - сказав Ющенко.

За його словами, за минулий рік тінізація української економіки підвищилася на 2,3%, у чому, на жаль, чимала заслуга й банківського сектору.

Так, президент повідомив, що рахунки одного з кримінальних угрупувань, через які здійснювалася конвертація грошових коштів, були відкриті в "Партнер-Банку". За його словами, збитки держави, завдані діяльністю цієї банди, перевищують 1 млрд грн.

Нагадаємо, нещодавно СБУ розкрила шість українських банків, причетних до відмивання грошей. Серед них були названі лише три - "АктаБанк", банк "Даніель", банк "Юнекс".

Учасники викритого конвертаційного центру надавали послуги близько 300 підприємствам з мінімізації обов'язкових платежів до державного бюджету. В схемі використовувалися приблизно 30 комерційних структур , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі