друкувати


За подвійне громадянство українців саджатимуть на 5 років

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-02 06:20:41
Верховна рада зробить більш жорсткими умови для набуття українського громадянства, а також посилить відповідальність за приховування подвійного громадянства. Депутати посилюють боротьбу з подвійним громадянством. Отримати українське громадянство стане більш складно, а позбутися його - набагато легше.

Відповідні законопроекти депутати підтримали 2 червня в першому читанні. Документи усувають колізії, які раніше робили можливим подвійне громадянство.

Зокрема, за приховування факту подвійного громадянства ВР планує встановити покарання у вигляді обмеження волі до 5 років. Закон доповнять нормою про те, що громадянин України зобов'язаний повідомити про факт набуття або перебування у громадянстві (підданстві) іншої держави протягом 30 днів.

Якщо цього не буде зроблено, людина підпадатиме під нову статтю Кримінального кодексу, за якої її можна посадити на 5 років чи накласти штраф у розмірі 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів.

Також передбачається підвищити вимоги щодо набуття українського громадянства, а добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави буде підставою для позбавлення його українського громадянства.

Навесні цього року, багато українців, особливо заробітчан, почали охоче приймати громадянство Росії. Біля відповідних органах РФ навіть вишикувалися черги. Ажіотаж, можливо, був викликаний тим, що в липні припиняє дію закон про спрощене отримання російського громадянства, який діяв з 2004 року , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі