друкувати


"Пласт" - це гра і бавимося у "Пласті" за своїми правилами...(фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-02 05:55:59
1 червня презентувала свою діяльність скаутська організація "Пласт" у сквері коло кінотеатру "Джерело". Діти у формах та розкладений намет відразу привертали увагу. Журналісти Коломия ВЕБ Порталу вирішили детальніше з’ясувати чому "Пласт" вийшов з підпілля та чим і як він сьогодні живе.

"Пласт" - це українська молодіжна організація, яка сповідує три цінності: Бог, Україна, Творення Добра. Також існують свої закони, які доволі суворі та непорушні. Обов’язковим є слухатися пластової старшини. "Пласт" в Коломиї з’явився ще в 20-х роках ХХ ст. і був зосереджений в основному в гімназії. Традиційно був курінь юначок та курінь юнаків. З приходом радянської влади "Пласт" був заборонений і відновлений лише у 1990 році. Поїхали на гору Сокіл на Рожнятівщині (пластова Мекка) і там вперше відбулося таборування дітей. Першим заприсяженим пластуном був Сорока Михайло, який зараз живе та працює в Києві. Пізніше хлопчачий курінь отримав свій номер – 55. На даний момент вже сформовано дівочий курінь, але він ще не зареєстрований.

В "Пласті" є і свої проблеми. Організації не вистачає вихователів, які б вели гуртки та здійснювали інші функції. В Коломийському педколеджі мали минулого року лекції для популяризації руху та залучення кадрів. Міська влада допомагала грошима. Цього року напевно буде важче. - Також є велика проблема з приміщенням, тому що до сьогодні пластуни не мають своєї домівки, хоча організація досить велика, - розповідає Любомир Грабець. - Міська рада виділила приміщення в парку Трильовського, але напередодні рішення, дерев’яну споруду спалили. Це сором для міста. Це створює великі незручності, оскільки ми не маємо куди привести дітей. Ми єдиний осередок в Україні, який без пластунської домівки.

Коломийський "Пласт" попри всі незгоди має перспективи. Зараз на меті добитися числа реєстрації для куреня дівчат та розростатися, залучати все більше дітей та молоді для участі в організації. За словами пана Любомира, діти хочуть долучатися і їх є багато, але поки що нема стільки вихователів та гідного приміщення. Пластуни відвідують школи та презентують скаутський рух. Всі бажаючі можуть долучитися та випробувати себе та силу свого духу.

Лариса Бойцан розповіла Коломия ВЕБ Порталу про структуру організації. Тільки дитина приходить в організацію – вона є зацікавленою. Коли вже хлопчик чи дівчинка побувають на кількох заняттях та познайомляться з усіма правилами, вони вже здобувають статус "пластуна-прихильника". Після чого діти мають рік-півтора провести в організації, знайомлячись з програмою, із завданнями, які слід буде виконати. Точки програми, які треба пройти називаються пробами. Це перехід з одного рівня на інший в "Пласті". Коли дитина відповідає всім точкам та відповідає пластовій поставі, то ця дитина вже стає пластуном, дійсно учасником організації. Другою пробою є пластуни-розвідники. Це діти, які вже багато знають, багато вміють та багато чого можуть розповісти. Перші дві проби проходиться в Коломийській станиці. А третя проба – це проба для тих людей, які мають серйозні організаторські навички. Ця проба в основному проходить у формі захисту проектів. Це серйозне дійство, яке робиться для станиці, або округи. Люди, які мають третю пробу вже працюють більше на міжстаничному рівні. Вони готують проекти, організовують зустрічі та змагання. Коломийська станиця входить до Карпатської округи, куди входять Івано-Франківська та Чернівецька області. Коломийська станиця активно співпрацює з Чернівецькою станицею, оскільки там більше студентства, а в Коломиї більше юнацтва.

Офіційно діти можуть вступати до скаутської організації з шести років, але бувають і молодші. В Коломийській станиці є чотири улади. Від 6 до 11 років улад новачків, від 12 до 17 – юнацтво, від 18 до 35 років – старшопластунство, від 35 і до безкінечності улад сеньйорату. Перші два улади, то є улади, які виховуються. В нас о основі самовиховання, - продовжує Лариса Бойцан. – Два наступні улади допомагають першим самовиховуватися.

Організація має гурткову систему. З шести-восьми дітей складається гурток. Він має свого гурткового, заступника гурткового, гурткового суддю, гурткового писаря, гурткового скарбника, господаря. Також є й інші посади, які залежать від потреб та можливостей. Любомир Грабець додав, що принциповим є те, що ще ніхто в світі кращої системи, як скаутингова, не придумав. І тому всі молодіжні організації послуговуються формами і методами виховання скаутів. Дітям нічого не насаджується, вони нібито усе роблять самі і основною функцією виховника є спрямовувати дітей у правильному шляху, який у кожного інший.

Національна голова станичної старшини національної скаутської організації України станиці Коломиї, Леся Машталер повідомила, що на сьогоднішній день в Коломиї діє два куреня: 55 Максима Залізняка, якому вже 12 років і налічує 40 осіб та курінь Галини Грабець має 20 членів. "Паланка" - районне формування. Діючими гуртками є з Печеніжина та Княждвора. Кожен курінь має своє знамено і складається з гуртків. Хлоп’ячих є чотири: гурток "Вовки", "Рисі", "Кажани", "Соколи", а дівочий курінь складається з таких гуртків: "Рибки", "Мавки", "Пантери", "Їжачки". Ще є гурточок для маленьких зацікавлених.

Окрема розмова про свята пластунів. В лютому проводиться свято День пластуна. Це свято всеукраїнське. Зазвичай святкують у Львові. Цього року наші дівчата там взяли друге місце у фотоконкурсі.

Кожного року проводиться свято весни. Опікуном пластунів є святий Юрій, тому, як правило, святкування припадають на середину травня, коли вже досить потепліє. Влаштовуються, як свої станичні свята, так і окружні. Цього року хлопці з Коломийської станиці зайняли друге місце на окружному святі. Отже, маємо вже низку своїх здобутків.

Традиційно проводиться День пластової присяги 12 квітня. Це суто свято Коломийської станиці, присвячене першому пластовому гуртку, який в 1912 році склав пластову присягу. Проводиться у різних формах. Може бути чи просто збір, чи змагання, чи просто ватру запалити.

Ще одним з найбільших свят "Пласту" є 1 листопада. Тут слід трішки поновити в пам’яті деякі історичні події 1918 року... В ніч з 31 жовтня на 1 листопада стрілецькі частини, очолювані сотником Дмитром Вітовським, зайняли всі найважливіші урядові установи у місті. Фактично для листопадового чину прислужилися пластуни в свій час, оскільки розвідку до цього дня проводили пластуни. 9 листопада 1918 р. УНРада утворила свій тимчасовий виконавчий орган, якого 13 листопада 1918 р. було перетворено уряд — Державний Секретаріат ЗУНР-ЗОУНР. 13 листопада 1918 р. було затверджено Конституційні основи новоствореної держави — "Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель колишньої Австро-Угорської монархії", згідно з яким вона отримала назву "Західно-Українська Народна Республіка". Закон визначав територію ЗУНР, яка включала українські етнічні землі і охоплювала Галичину, Буковину і Закарпаття. Територія ЗУНР становила 70 тис. кв. км, населення — 6 млн осіб. Затверджено герб держави — Золотий Лев на синьому тлі, та прапор — блакитно-жовтий. Національним меншинам на території ЗУНР гарантувалися рівні права з українським населенням.

Кожного року проходить таборування. Кожен пластун має в обов’язковому порядку жити в таборі в наметі протягом двох тижнів. Минулого року були в Княждворі. Табір мав кодову назву "Кріс". В середині липня цього року проходитиме таборування. Там юнацтво саме варить їсти, діти рубають дрова, виживають в будь-яких умовах: в дощ, в холод та у спеку. Буває, що діти не витримують і таким чином проводиться природний відбір. "Пласт" - це не тільки таборування, це – в першу чергу, ідея. Діти вже протягом першого року визначаються чи їм підходить ця системи чи ні.

В "Пласті" є закон "14 точок": славний, сумлінний, точний, ощадний, справедливий, братерський, доброзичливий, пильний, слухняний, пластун завжди гарної думки та інші положення, які, погодьтеся, виховують Людину. Пластуни не мають право вживати алкоголь, палити та вживати алкоголь, оскільки вони мають бути здорові і душею і тілом.

Також Лариса Бойцан розповіла багато цікавого про одяг та нашивки пластунів, які відображають все: стать, положення в курені, заслуги. За нашивками можна прослідкувати де пластун таборував, який в нього улад та інше.

На закінчення пластунська старшина додала: - "Пласт" - це гра і бавимося у "Пласті" за своїми правилами. Ми вчимося жити у нашому суспільстві, можливо воно дещо ідеалізоване, але до ідеалу ми прагнемо...





Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі