друкувати


В Естонії на виборах до Європарламенту вперше голосують через інтернет

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-01 07:21:28
В Естонії вибори до Європарламенту відбудуться 7 червня, однак естонські виборці вже можуть віддавати свій голос за обраного кандидата. Із 28 травня по 3 червня можна здійснити своє виборче право шляхом електронного голосування через інтернет. Цією можливістю вже скористалося понад 25 тисяч громадян Естонії, в тому числі і ті, які живуть далеко за кордоном – у США, Австралії чи Китаї. На думку експертів, електронне голосування сприятиме активності естонських виборців на виборах до Європарламенту. А на інших рівнях вибори через інтернет для естонців уже давно не дивина.

Значну активність у виборчій кампанії виявляє опозиційна Центристська партія. Вона, зокрема, встановила в центрі Таллінна спеціальні намети, де центристи пропагували свої ідеї та закликали виборців брати активну участь у виборах – і через інтернет.

Центристи також пояснювали технічні особливості електронного голосування, яке вперше проходить в Естонії на виборах до Європарламенту.

Активіст партії Ріхо Симус розповідає: "Ми тут пропонуємо технічну можливість проголосувати через інтернет. Наші спеціалісти допомагають, якщо людина не дуже освічена в комп’ютерних справах. Однак вони добре знають: якщо людина зрозуміла, як треба голосувати, тоді її залишають наодинці з комп’ютером, щоб вона вирішила за кого проголосувати – за соціал-демократів, центристів чи реформістів".

"Сенс цього заходу тут, на Центральному ринку, – закликати людей до участі у євровиборах. Це ж можливість для всіх людей брати участь у великій політиці", – каже Ріхо Симус.

Дані опитування, проведеного фірмою Emor, свідчать, що опозиційну Центристську партію більше підтримують неестонці, тоді як серед корінного населення Естонії найпопулярніша владна Партія реформ. Саме між цими партіями, як вважають експерти, й розгорнеться головне змагання.

Інтернет-виборець має право передумати

Проголосувати на виборах до Європарламенту через інтернет можуть громадяни Естонії, які мають право голосу та електронне посвідчення особи – картку, що має електронні сертифікати безпеки і забезпечена PIN-кодами. Правила голосування детально пояснюються на відповідному сайті.

Виборець, який проголосував через інтернет, до того ж має більше прав, ніж звичайний: до 20-ї години 3 червня він може анулювати своє рішення і переголосувати за іншого кандидата. Однак у день виборів, 7 червня, такий виборець уже не має права голосувати заново на виборчій дільниці.

Технологія голосування через інтернет в Естонії відпрацьована вже давно. Таким чином у країні вже відбувалися місцеві вибори, а потім і парламентські. Тепер настала черга й на вибори до Європарламенту.

На думку політологів, електронне голосування і цього разу сприятиме активності виборців, але не тільки це визначить результат.

На результати виборів може вплинути урядова криза, але російські партії не мають шансу.

Соціолог-аналітик Айвар Вооґ вважає, що на результати виборів можуть вплинути різні фактори, і один з них – урядова криза в країні. "Однак я думаю, що вплив на цих виборах буде меншим, ніж міг би бути, якби це були муніципальні вибори чи вибори до парламенту", – каже фахівець.

На виборах до Європарламенту в Естонії балотуються і формально незалежні кандидати від російської громади – член громадської організації "Ночной дозор" Юрій Журавльов та громадський діяч Дмитро Кленський. Але політологи досить скептично оцінюють шанси російських партій на перемогу, оскільки вони вже довгий час через партійні та особисті амбіції не можуть досягти домовленості про створення загального списку.

На 6 місць, які Естонія має в Європейському парламенті, претендують 11 партій та шість незалежних депутатів – усього 101 кандидат. На минулих виборах до Європарламенту у 2004 році впевнену перемогу отримала Соціал-демократична партія Естонії, що дозволило їй мати половину мандатів, але зараз, на думку експертів, соціал-демократи зможуть претендувати тільки на один мандат. Основна боротьба відбудеться між урядовою Партією реформ та опозиційною Центристською партією, лідером якої є мер Таллінна Едґар Савісаар.

Автор: Людмила Пилип, Радіо Свобода
Обговорити на форумі