друкувати


Івано-Франківськ засяє

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-01 01:10:51
За допомогою підсвітки архітектурних пам’яток в Івано-Франківськ хочуть привернути ще більше туристів. Найперше в місті засяють – Ратуша, Костел, Катедра святого воскресіння, споруда УАПЦ, Костел непорочного зачаття Діви Марії. Всього планують освітити 19 пам’яток архітектури.

Архітектурні цінності не завше помічають увечері. А саме вечір є тією частиною доби, коли люди мають час не кваплячись милуватись містом. Сучасне художнє освітлення використовують у Відні, Будапешті, Варшаві та інших містах. Уміле використання світла стирає межі між днем і присмерками. У місті не буде ночі. Темрява не лякатиме туристів, навпаки вона вабитиме їх ще більше, бо незвична підсвітка додасть будівлям загадковості, романтики, особливої атмосфери та європейськості. Світло підкреслить елементи архітектури. Охочих прогулятись вечірнім містом стане більше.

Попередня вартість інвестиційного проекту "Модернізація освітлення архітектурних пам’яток Івано-Франківська" більше 4 мільйонів гривень. Компанія "Філіпс" уже погодилась придбати необхідне обладнання для сучасної підсвітки. Звісно, частину коштів внесе місто, яка це буде сума, поки не відомо. Міськвиконком ще не прийняв відповідного рішення, бо наразі не розроблена технічна документація проекту. Зголоситись освічувати Івано-Франківськ могла будь-яка інша фірма. "Філіпс" обрали на конкурсній основі, розповідає Володимир Устинський начальник міського відділу туризму. Він впевнений, що освітлювати в старому Станіславові можна не тільки архітектурні пам’ятки державного значення. У перспективах: міське озеро та парк відпочинку імені Шевченка, початок вулиці Незалежності, фонтани, будинки збудовані за Австро-Угорщини.

"Єдина система буде комп’ютеризована. Освітлення архітектурних пам’яток змінюватиметься у святкові дні, за різної погоди та пори року, - веде далі Володимир Устинський. – Ідея буде впроваджена після виконання проектних робіт. Невідомо чи займатиметься керуванням освітлення житлово-комунальне господарство. Швидше за все, заключимо угоду з приватним підприємством".

Підсвітка вмонтована у фасади будинків, бруківку, буде виглядати значно краще, ніж агресивні неонові вивіски магазинів. До початку проекту декілька пам’яток архітектури у місті планують реставрувати, наприклад Палац Потоцьких.

Окупність інвестиційного проекту – п’ять років. Наразі "Філіпс" вивчає кошторисну документацію.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі