друкувати


Східне партнерство: гроші без політики

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-01 12:52:08
Польща готова допомагати Україні у підготовці до вступу в Євросоюз у рамках Східного партнерства.

"Ми віримо, що ви таки будете в унії, - сказав Анджей Сломскі, консул Республіки Польща у Києві представникам польськомовної преси України під час зустрічі, що відбулася в містечку Обухів на Київщині. - На початку, коли країна тільки стає членом ЄС, їй виділяються великі гроші. Та, як не парадоксально, люди не знають як правильно і на що їх потратити.

Адже фінанси дають не в борг, це величезні інвестиції, що виділяються на конкретні речі: будівництво доріг, реформування сільського господарства, створення туристичної привабливості того чи іншого регіону. Окрім того, потрібна чітка звітність, кошториси. На жаль зараз бухгалтерія часто не відповідає євростандартам. Цього треба також навчитися".

Також повинно бути й бажання місцевої влади долучитися до співфінансування. Останнє також проблемне, бо бюджети міст, областей, сіл часто не дозволяють докласти кошти. Вихід поляки вбачають в адміністративній реформі, за якою місцеві податки, збори не надсилатимуться і розподілятимуться в столиці, а залишатимуться на місцях. Польща такий етап уже пройшла. І було це не зовсім легко на перших етапах входження до ЄС витрачали тільки 20 відсотків фінансування.

Отож у рамках Східного партнерства перші кроки у цьому напрямку вже робитимуться. До речі, у проектах партнерства немає аніякого політичного підтексту, йдеться тільки про економіку, комунальне господарство та покращення життя населення.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Обухів для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі