друкувати


Засідання Коломийського виконкому пройшло в незвичному форматі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-26 07:06:12
Сьогодні о 14 год в приміщенні актового залу Коломийської ЗОШ №1 пройшло засідання виконавчого комітету спільно з колегією управління освіти. Основними питаннями порядку денного були: "Про організоване завершення 2008-2009 навчального року та підготовку до нового 2009-2010 навчального року.", "Про планову мережу закладів освіти міста на 2009-2010 навчальний рік.", "Про заходи щодо підготовки міського господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2009-2010 років."

Досить в нетрадиційній формі було організовано засідання і за роз’ясненнями Коломия ВЕБ Портал звернувся до керуючого справами виконкому Андрія Грицана. – Провели засідання виконкому спільно з колегією управління освіти в СШ №1, оскільки два питання порядку денного стосувалися безпосередньо освіти, а третє – стосовно підготовки до зими теж якоюсь мірою стосувалося освітян. Тому і вирішили бути ближче до освіти. Такий формат засідання двох колегіальних органів проводився вперше за десятки років.

Вітальним словом до присутніх звернувся мер міста Коломия, Юрій Овчаренко. Він і розпочав роботу засідання голосуванням, яке було одностайним. Доповідали по основних питаннях порядку денного Василь Вінтоняк заступник начальника освіти міської ради, Марія Грицан начальник управління освіти Коломийської міської ради та Роман Томенко, головний інженер ВУКМу.

По першому питанні Василь Вінтоняк констатував, що 2008-2009 навчальний рік закінчується, але нема часу для перепочинку і слід братися за належну підготовку до наступного навчального року. Також він зазначив, що необхідно створити найкращі умови для організації навчально-виховного процесу у школі, створити умови для рівного доступу школярів до якісної освіти, провести підготовку педагогічних кадрів до роботи в умовах подальшого реформування освітньої галузі.

За словами пана Вінтоняка, минулий рік пройшов успішно. Цього року Коломия одержить 311 випускників дев’ятих класів та 347 – одинадцятих класів. З них 327 дітей зареєструвалися для проходження зовнішнього незалежного тестування. Це є надзвичайно високий показник в порівнянні з минулими роками. Але одночасно було наведено сумну статистику про те, що цього року найменша кількість випускників за останні 15 років, отже в знаки далася демографічна проблема. Та вже в наступні роки почне збільшуватися число дітей, що прозвучало досить обнадійливо. Для здійснення процесу незалежного оцінювання було підготовлено 200 вчителів, які працюють на пунктах зовнішнього тестування на різних посадах. Таких пунктів в місті є 6.

Для успішного закінчення поточного навчального року вже виготовлено документи про базову середню освіту та повну середню освіту, а також зроблено замовлення на виготовлення шкільної документації до початку наступного навчального року. Вже декілька років міський управління освіти співпрацює з надійною тернопільською видавничою фірмою "Збруч".

Цього року також проведено планову атестацію педагогічних кадрів, за результатами якої школи Коломиї поповнилися на 25 вчителів вищої категорії, 30 – першої категорії та на 20 чоловік другої категорії.

Також окремо Василь Вінтоняк говорив про підготовку вчителів за програмою "Навчання для майбутнього", оскільки сьогодення вимагає впевненої роботи з мультимедійними пристроями. Школи Коломиї ще далеко на недостатньому рівні комп’ютеризовані. Щодо підручників, то найкраще забезпечена початкова школа, основна школа має 95% необхідних підручників, а найгірша ситуація в 10-11 класах. Навчальна база в деяких школах недостатня, але робиться все можливе для закупівлі нового обладнання.

Далі мова велася про виконання ремонтів для підготовки до нового навчального року. Коштів з міського бюджету виділи менше в порівнянні з минулим роком, тому частину робіт, як завжди, доведеться виконати батьківськими комітетами. Дошкільні навчальні заклади в літній період будуть почергово закриватися для виконання ремонтних робіт.

Про планову мережу закладів освіти міста на 2009-2010 навчальний рік доповідала Марія Грицан. Міське управління освіти робить все необхідне, щоб ширше задовольнити всі потреби учнів та забезпечити рівний доступ до загальної середньої освіти. Наступного року очікують більше дітей, які продовжать навчання в старшій школі, оскільки діти і батьки зрозуміли потребу в проходженні незалежного оцінювання та отримання сертифікату про повну середню освіту. В 2009-2010 навчальному році планується відкрити 27 нових перших класи. Кількість першокласників збільшилася на 80 учнів. І в загальному збільшується кількість учнів по класах, що не може не радувати.

У зв’язку з недофінансуванням освітньої галузі Марія Грицан зазначила, що наповнюваність в класах має бути більше 20 учнів, в інакшому випадку класи будуть зводити. Також цього року не планується відкривати нові групи в дошкільних навчальних закладах, хоча є багато малюків у черзі на поступлення в садочки. Для освітян також невтішне доповнення вніс Володимир Тарновецький. В міському бюджеті коштів на зарплату є лише на 11 місяців.

Під час доповіді по третьому питанні було оголошено про величезні об’єми проведених ремонтних робіт та наведено велику кількість статистичних даних. Велику суму із бюджету було витрачено на ремонти дахів, ліфтів, доріг. Міська влада намагається вчасно виконувати по можливості всі види необхідних робіт. В сучасних кризових умовах навіть намічаються тенденції розвитку. Грошей завжди не вистачало, але важливим є те, щоб вміло розпорядитися наявними коштами і наочно видно, що в місті активно ведуться роботи по благоустрою.

Вичерпавши три основних питання, по яких одностайно виконавчим комітетом були прийняті рішення, освітяни покинули зал. Наприкінці засідання було ще розглянуто деякі індивідуальні клопотання громадян міста Коломиї, після чого нетрадиційне зібрання було закрито одностайним рішенням колегії.





Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі