друкувати


"Парох Майданека" назавжди залишиться на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-26 02:53:18
В Івано-Франківську відбулося урочисте перенесення праху блаженного священномученика Омеляна Ковча від Теологічної Академії до Катедрального Собору, де він постійно перебуватиме. В урочистому ході взяло участь духовенство, представники влади, громадськість.

"Парох Майданека" Омелян Ковч народився у Космачі. Ієрейські свячення прийняв з рук Станиславівського єпископа Григорія Хомишина. Був капеланом УГА. У 1943 р. заарештований гестапо за допомогу євреям. Потрапивши до концтабору Майданек, продовжив душпастирську працю серед приречених на смерть людей. 25 березня 1944 року спалений у крематорії Майданека. У 1999 році Єврейська рада надала йому звання "Праведник України". Беатифікований у 2001 році у Львові за участю папи Івана Павла ІІ, повідомляє ОДТРК.

25 березня цього року (у день 65-ої річниці мученицької смерті о.Омеляна Ковча) греко-католицьке духовенство мало прощу в Музей колишнього концтабору Майданек, що знаходиться в польському Любліні, та прийняло прах блаженного для виставлення його у катедральних соборах кожної єпархії. А 24 квітня у Києві Омеляна Ковча проголошено покровителем душпастирів.

Прах Омеляна Ковча встановлено в Івано-Франківському Катедральному Соборі Святого Воскресіння перед іконостасом. Урочисту літургію з цієї нагоди очолив єпископ Івано-Франківський Володимир Війтишин. Канцлер єпархії митрофорний протоієрей Володимир Чорній зачитав Декрет Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира Гузара про проголошення блаженного священномученика Омеляна Ковча покровителем усіх священиків УГКЦ. "Це велика радість для нас мати такого покровителя в небі. Сьогодні він є з нами і на його пам’ять присутній його прах, розданий в кожну єпархію нашої Церкви на знак опіки і перебування Блаженного зі своїми священиками та вірними", — сказав владика Володимир Війтишин.

Обговорити на форумі