друкувати


У лікарню… за паспортом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-25 01:32:17
З липня в івано-франківців з’являться нові документи - електронні медичні паспорти. Видаватимуть їх замість звичайних паперових медичних карток.

Новацію вирішили запровадити науковці Національної медичної академії при Міністерстві охорони здоров’я України. Пілотними для проекту вибрали: Херсон, Житомир, Запоріжжя, Тернопіль та Івано-Франківськ. Щоправда виникає проблема, адже зараз фактично відсутні державні стандарти реєстрації медичної інформації. За словами завідувача кафедрою медичної інформатики Національної академії післядипломної освіти, Заслуженого діяча науки і техніки Азара Мінцера, в Європі давним-давно розподілена база даних медичних установ, діагнози хворих та форми лікування. У нас розробка єдиної медичної системи баз даних для інформації у паспорті тільки починається.

"Це не тільки полегшить лікування хворих, але й зробить інформацію про діагнози цілком конфіденційною, захистить хворих від несанкціонованого розголошення діагнозів, - каже пан Мінцер. - Допоможе це і коли хтось поїхав закордон, чи вирушив у подорож по морю чи в гори і раптом захворів. Як же передати точну інформацію про свої минулі недуги лікарям? Адже часто від такого знання залежить успішне лікування. А тут є електронний медичний паспорт, який можна буде носити в кишені разом із банківськими картками".

У паспорт буде внесена вся інформація про стан здоров’я хворого, починаючи від народження і до смерті. Буде внесено записи про ліки, якими його лікували, аналізи крові, кардіограми, рентгени, УЗД-дослідження та інформацію про соціальне та психічне здоров’я людини. Змінити запис у документі буде неможливо. Він буде захищений спеціальним кодом і матиме декілька рівнів захисту для різних медичних працівників".

Паспорт зберігатиметься у пацієнта, але відкрити ж його зможе лише лікар. До речі, в разі збою комп’ютерів, інформація не буде втрачена, бо дублюватиметься на центральний сервер, що знаходитиметься в центральній міській клінічній лікарні. Адже всі заклади охорони здоров'я міста об'єднають в єдину систему.

Першими такі паспорти безкоштовно отримають новонароджені. Не платитимуть за документ пенсіонери й інваліди. Для інших карточка коштуватиме понад 200 гривень. Івано-Франківськ уже виділив 50 тисяч гривень для виготовлення паспортів. Безкоштовно вчитимуть і медсестер приймального покою та реєстратури, адже саме вони заноситимуть інформацію в комп'ютери.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі