друкувати


Даєш дипломатів у Карпати

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-25 12:27:44
Днями Прикарпаття з робочим візитом відвідала делегація дипломатів Європейського Союзу на чолі з Головою Представництва Європейської Комісії в Україні Жозе Мануелем Пінту Тейшейрою. Були на Івано-Франківщині й Надзвичайні та Повноважені посли Великобританії, Греції, Німеччини, Чехії, Туреччини.

Високі гості оцінили потенціал області для можливого подальшого фінансування економіки краю. Посли зустрілися з керівництвом Івано-Франківщини. Голова облради Ігор Олійник подякував дипломатам за допомогу під час стихійного лиха у липні минулого року, розповів про соціально-економічну ситуацію в регіоні. "Наразі 70 відсотків торгівлі Прикарпаття базується на зв’язках з країнами Євросоюзу", - зазначив голова облради. - Тому ми сподіваємося на подальшу плідну співпрацю".

Дипломати порадили прикарпатцям поквапитися із підготовкою проектів та пропозицій. Йшлося і про велику політику, за словами послів, наблизити Україну до ЄС зможе угода про вільну торгівлю. Втім на шляху до євроспільноти треба ще багато чого зробити: покращити демократію, інвестиційний клімат посилити верховенство права. Головну роль у наближенні до ЄС зіграють також і майбутні вибори.

Згодом посли разом з паном Тейшейра побували у Яремче, де ознайомилися з розвитком двох туристичних проектів – "ВелоКраїна" та "Створення транскордонної мережі розвитку та просування туризму між Івано-Франківською областю України та повітом Марамуреш Румунії", що фінансуються Євросоюзом. Останній проект втілює туристична асоціація "Івано-Франківщина" на чолі з Оксаною Федорович та Карпатський народний національний парк.

Також гості завітали до туристичного Ековізитцентру, де їм показали й розказали не тільки про гуцульську місцевість, але й про сучасні форми охорони довкілля. Адже тут створено постійно діючу експозицію фольклору, історії, етнографії, природи Гуцульщини. Дипломати переглянули нещодавно зроблений фільм про Карпати. Наразі вже є версії кінопрезентації Прикарпаття німецькою, англійською, польською та румунською мовами. Дипломати залишилися задоволені подорожжю та сказали, що вони обов’язково ще не раз повернуться у Карпати.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі