друкувати


Святочна академія у Тишківцях

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-23 11:19:59
22 травня відбулася Святочна академія у с.Тишківці, Городенківського району. Вона була присвячена 160-літтю від дня народження громадського діяча, етнографа, дійсного члена Наукового Товариства імені Т.Шевченка В.Шухевича. Організаторами заходу виступили Городенківська районна державна адміністрація та Городенківська районна рада.

У заходах прийняли участь народний депутат України А.Матвієнко, Герой України Ю.Шухевич, родина Шухевичів, заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації В.Гладій, перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради З.Береговський, голова Городенківської районної ради Б.Кобилянський, єпископ Коломийсько–Чернівецької єпархії УГКЦ М.Сімкайло, начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи А.Давидюк, начальник відділу туризму і культури Городенківської райдержадміністрації Р.Осадчук, представники районів області та ін.

Святкові урочистості розпочалися відправою Святої Літургії в церквах УГКЦ та УПЦ КП села. Після завершення відправ громада та гості зустрілися біля пам’ятника Т.Шевченку. Тут хор організації "Просвіта" виконав пісню на слова Т.Шевченка "Думи, мої думи". Також, з вітальним словом виступив голова обласної організації ВУТ "Просвіта" П.Арсенич; владика М.Сімкайло відмовив молитву, а представники влади вшанували Кобзаря покладанням квітів до його пам’ятника.

Опісля в супроводі духового оркестру відбулася урочиста хода духовенства, громадськості, представників органів влади до родинної садиби, етнографічної світлиці Шухевичів. Всі присутні взяли участь у молебні за родину Шухевичів на подвір’ї священичої резиденції.

Наступним моментом святкувань було урочисте дійство біля пам’ятника Головнокомандуючому УПА Р.Шухевичу. До громади звернулися єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ М.Сімкайло, заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації В.Гладій, перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради З.Береговський, народний депутат України А.Матвієнко, голова ОО ВУТ "Просвіта" П.Арсенич, Герой України Ю.Шухевич, голова Городенківської районної ради Б.Кобилянський, краєзнавець Б.Купчинський, академік С.Павлюк, та ін. Гості дійства отримали від громади хліб – сіль. Біля пам’ятника відбуто поминальну молитву.

Також, на урочистостях представники духовенства вручили грамоти до 20-ліття відновлення УГКЦ найбільш активним громадянам Тишківців, а представники обласної влади В.Гладій та З.Береговський вручали спільну грамоту голови облдержадміністрації М.Палійчука та голови обласної ради І.Олійника найбільш заслуженим нашим землякам. Всі присутні з задоволенням прийняли участь у чудовій культурно – мистецькій програмі.

Важливим елементом Святочної Академії була наукова конференція на тему "Володимир Шухевич – громадський діяч, етнограф, публіцист". Вона проводилася в місцевому Народному Домі. Присутні мали змогу послухати наступні доповіді: С.Павлюка "В.Шухевич у контексті становлення української народознавчої науки", М.Паньківа "Сучасне вивчення традиційних пам’яток етнографії на Прикарпатті", Б.Купчинського "Життя і діяльність Осипа Шухевича", Я.Левкуна "Городенківська "Покутська трійця"", О.Бабій "Олієво–королівська вітка роду Шухевичів", А.Кобилянської "Весільні обряди села Вікно Городенківського району".

Завершилися святкові урочистості в день літнього Святого Миколая, дійствами та розвагами для дітей і молоді на присадибі Св. Миколая родини Народного депутата України А.Матвієнка. В часі святкувань всі бажаючі мали змогу відвідати пам’ятні місця пов’язані з родиною Шухевичів та місцевий музей.

Для довідки. Шухевич Володимир Осипович (*15 березня 1849 — †10 квітня 1915) — визначний громадський діяч, етнограф, педагог і публіцист, дійсний член НТШ, родом з с.Тишківців Городенківського повіту, син о. Осипа Шухевича.

З 1876 учитель середніх шкіл у Львові. Ініціатор і керівний член численних громадських установ у Львові, зокрема товариства "Просвіта", Укр. Пед. Тва, засновник товариств "Руська Бесіда" (його голова 1895—1910), "Боян" (1891) і Музичного Товариства імені Лисенка (1903—1915), для якого збудував будинок.

Засновник і редактор (1890—1895) дитячого журналу "Дзвінок", автор і видавець дитячих книг і читанок, редактор газети "Учитель", (1893—1895), співробітник "Зорі", "Діла", "Руської читанки" та ін.

Шухевич збирав (разом з графом В.Дзєдушицьким і дир. Л.Вержбіцьким) етнографічні матеріали і мистецькі предмети домашнього промислу на Гуцульщині. Вислідом його студій є цінна 5-томова праця "Гуцульщина" (Л. 1897—1908, вид. НТШ) і 4 томи польською мовою, вид. Музею імені Дзедушицьких (1902—08), в якому Шухевич влаштував природничо-етнографічний відділ і був його кустосом.

Шухевич чимало зробив для поширення української культури за кордоном: організував подорож хору "Боян" на виступ до Праги (1891) і приїзд чеських соколів до Львова (1892); крім того, влаштував етнографічний похід на Високому Замку (1887, з нагоди приїзду архікнязя Рудольфа) й етнографічний відділ на Крайовій виставі у Львові (1894). Свою етнографічну збірку з Гуцульщини передав Національному Музеєві у Львові.

Шухевич був членом австрійського товариства народознавства (з 1901) і етнографічного товариства Чехо-Словаччини (з 1903).


Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст із взаємодії з ЗМІ Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі