друкувати


"Українська весна" в Познані

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-20 03:42:25
Упродовж цього тижня весняний подих української культури відчуватимуть мешканці Познані. Весняну погоду до міста приніс фестиваль "Українська весна". На думку організаторів, фестиваль, що стартував у понеділок, має усі шанси стати найбільшим українським культурним заходом у Польщі.

Одним із пріоритетних завдань фестивалю "Українська весна" є знищення стереотипів та бар’єрів. У вівторок увечері на сцені, що розташована на майдані неподалік познанського замку, виступають разом два рок-колективи – польський "LAO CHE" та український гурт "ТАРТАК".

Організатори концерту сказали Радіо Свобода, що в їхній пам’яті збереглись кадри з Помаранчевої революції, коли рок-музика стала детонатором для знищення стереотипів та поглиблення польсько-українського порозуміння. Саме під таким гаслом проходить познанська "Українська весна".

Представник Товариства "Польща-Україна" Катажина Ляуданська зазначає: "Розраховуємо на те, що наша пропозиція зацікавить молодь, сподіваємось, що нині молодь активно прибуде на концерт. Нам хотілось об’єднати на сцені обидва колективи на знак тісного співробітництва Польщі та України".

Фольклорний ярмарок

У рамках фестивалю "Українська весна" серед інших пропозицій найбільш різноманітним буде фольклорний ярмарок, який проводитимуть у неділю. Ярмарок – це культурна подорож у світ смачної української кухні та декоративно-прикладного мистецтва, музики, народних танців, каже пані Ляуданська.

"Для пересічного мешканця Познані саме ярмарок стане головним заходом свята. Оскільки його проводитимуть у центрі міста, на площі Старий ринок, тоді кожна людина, яка проходитиме повз, навіть несвідомо, стане учасником нашого фестивалю", – зауважила Катажина Ляуданська.

Кіно, музика, бойове мистецтво козаків...

Упродовж цього тижня мешканці Познані матимуть також змогу подивитись фільм Єжи Гоффмана "Україна – народження нації" та поспілкуватися з актором Богданом Ступкою. Зацікавлені зможуть оцінити красу класичної і сучасної камерної музики у виконанні колективу "Київські солісти", ознайомитись із творами Антонія Горського та у місцевому кафедральному соборі слухати службу Божу у виконанні хору Харківської філармонії.

Насолоду отримають і шанувальники українського фольклору, які матимуть змогу послухати концерт у виконанні колективу "Дримба Да Дзиґа". А бойове мистецтво запорожців презентуватиме козак із Донецька Вадим Задунайський.

На завершення фестивалю "Українська весна" у Великому театрі проходитиме гала-концерт за участю львівського танцювального колективу "Юність".

Фестиваль проходить під патронатом Міністерства спорту і туризму України, а також державної влади міста Познані, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі