друкувати


Кожна п’ята упаковка ліків в Україні – фальшивка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-19 05:10:58
Щорічний світовий обіг підроблених ліків становить 32 мільярди доларів. Цей бізнес, на думку експертів, стоїть на третьому місці після продажу наркотиків та зброї. Серед країн, де масово виробляють і поширюють фальшиві ліки, називають і Україну.

Найчастіше трапляються антибіотики, гормональні препарати, ліки проти алергічних хвороб. Рідше підробляють спазмолітини і зовсім мало фальшивих протизапальних препаратів. Про реальну ситуацію в нашій країні говорили учасники програми «Український вимір», виробництва КГ ESG.

За офіційним визначенням фальсифікат – це лікарські засоби, які навмисно, неправомірно промарковані щодо ідентичності та назви виробника. З погляду медицини – це якісні і абсолютно безпечні препарати.

Директор Фармакологічного центру МОЗ України Віктор Чумак каже: «У мене є інформація про те, що просто беруться ліки однієї фірми, змінюється етикетка і вони вже продаються під виглядом іншої і значно дорожче. Усі ці препарати високоякісні, лише випущені під чужим брендом. Бізнес роблять, як правило, на розкручених марках. Але ця проблема належить до сфери захисту інтелектуальної власності та жодним чином не стосується охорони здоров’я». Інша річ, субстандартна або неякісна продукція. Коли активних речовин набагато менше, ніж заявлено на упаковці або вони взагалі відсутні, а замість них – крейда, сода, глина чи мило, також, якщо пропорції активних речовин збережено, але не дотримано технології виготовлення. Таку продукцію потрібно негайно прибирати з ринку, бо вона може зашкодити здоров’ю.

Віце-президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк каже, якщо купуєте ліки не вперше, порівнюйте колір упаковки зовні та всередині, колір, форму та гравіювання таблеток, інструкції застосування, написи і логотипи, розмір шрифту, спосіб нанесення терміну придатності і номер серії ліків. Усі вони повинні мати реєстраційний номер фармкомітету та дозвіл Міністерства здоров’я. Ця інформація друкується на упаковках чи анотаціях. Якщо у вас виникли найменші підозри щодо препарату, одразу звертайтесь до відповідних інстанцій. Перевірити ліки можна в Державній інспекції з контролю якості лікарських препаратів, яка має 27 сучасних лабораторій.

Фахівці переконані, низька ціна не завжди говорить про те, що ліки не якісні. Дешеві препарати можуть бути такі ж безпечні та ефективні, як і дорогі. Головне, не купувати їх з рук, на ринках, в сумнівних аптеках, за оголошеннями у газетах або через Інтернет, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі