друкувати


Моя Родина від Арсенія Яценюка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-19 03:12:59
У Львові 19 травня створено Всеукраїнську організацію дитячих будинків сімейного типу "Асоціація - Моя Родина". Установча конференція організації відбулася у Будинку вчених. У загальних зборах взяли участь понад півсотні усиновителів, прийомних родин та представників дитячих будинків сімейного типу.

Мета створення Асоціації

- спілкування в середині асоціації;

- об’єднання зусилля усиновителів у вирішенні нагальних проблем, які стоять перед дитячими будинками сімейного типу;

- отримання певного фінансового ресурсу (звернення до бізнесу щодо матеріальної допомоги);

- напрацювання пакету змін до чинного законодавства у цій галузі.

На відкритті "Асоціації – моя Родина" Арсеній Яценюк зазначив: "Ця асоціація в Україні дуже важлива і кожен, як бізнесмен, так і вчитель повинен звернути свою увагу і допомогти таким людям. Це вирішення не тільки демографічної проблеми, це подолання великого соціального розколу дітей, які позбавлені батьківського піклування і фактично нашого майбутнього". Він також наголосив, що вважає доцільним існування не лише будинків сімейного типу, а й інтернатів, оскільки згідно статистики близько 5 відсотків дітей не усиновлюються взагалі. Такі діти, в силу різних обставин, повинні завжди бути під опікою держави. Тому діалог має відбуватися завжди між такими закладами і асоціацією, повідомляє прес-служба Івано-Франківського обласного осередку ГО "Фронт Змін".

Ініціатор створення "Асоціації - Моя родина" – лідер "ФРОНТУ ЗМІН" Арсеній Яценюк. Обіцянку створити її він дав три місяця тому під враженням від відвідування дитячого будинку сімейного типу родини Ярошів у Дублянах (Львівська область).

У лютому цього року Арсеній Яценюк зазначив, що створення дитячих будинків сімейного типу – чудова ініціатива, проте це лише перший крок, який вимагає створення цілої стратегії. "Діти поселилися в родині, однак не вирішені питання їх соціальної адаптації, навчання та працевлаштування. Нам потрібно напрацювати пакет змін, які необхідно внести як у законодавство, так і у певні нормативні акти, щоб спростити людям життя", – зауважив він під час зустрічі з журналістами.

З цим погоджується Наталія Ярош, яка виховує двох власних і дев’ятьох прийомних дітей. Вона вважає, що основними перепонами, які заважають розвитку дитячих будинків сімейного типу, є недосконале законодавство, яке обмежує передачу дітей з державних виховних закладів до родин, невирішені житлові і фінансові проблеми, недостатня кваліфікація соціальних працівників. Вирішити ці проблеми покликане створення такої організації, як "Асоціація - Моя родина".

Довідка. На сьогодні понад три сотні родин по всій Україні отримали сертифікати державних соціальних центрів на створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, на усиновлення та опікунство. За останній час тільки у Львівській області створено 14 будинків сімейного типу, де виховується від п’яти до десяти дітей, близько 70 сімей взяли на виховання від однієї до чотирьох дітей.

На кінець 2008 року в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу виховувалося 6655 дітей. 61% дитячих будинків сімейного типу створені та функціонують на власній житловій площі батьків-вихователів.


Обговорити на форумі