друкувати


НБУ відмінив заборону на дострокове повернення депозитів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-18 03:22:21
Національний банк відмінив заборону на дострокове зняття депозитів. Ця постанова НБУ датована 12 травня і набуває чинності з моменту її підписання. У банкірів не залишилося підстав для відмови вкладникам у достроковій видачі депозитів.

Документ відміняє норму, згідно з якою НБУ рекомендував банкам вживати усіляких заходів для забезпечення позитивної динаміки зростання об'єму депозитів. Фактично банкіри посилалися на цю норму, коли відмовляли клієнтам в достроковому розірванні депозитних договорів.

Банкіри оцінюють ініціативу регулятора неоднозначно.

З того часу, як був введений мораторій на дострокове зняття внесків, пройшло 7 місяців, так що більшість депозитних договорів вже і так встигли "вийти" з-під заборони. "Термін більшості депозитів сам собою вже закінчився, і банки у будь-якому випадку повинні були їх видавати. Депозитів, які знаходяться під мораторієм, в системі залишилося не так багато, тому нічого страшного в економіці не відбудеться", - вважає голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гріджук.

З ним погоджується голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник.

"Не думаю, що це істотно вплине на ситуацію, тому як системні банки і так видавали депозити. А ті, хто не може розрахуватися з клієнтами, вже знаходяться під керівництвом тимчасового адміністратора і під дією іншого мораторію", - говорить він.

Разом з тим, за словами передправління Укрсоцбанку Бориса Тимонькіна, внаслідок зняття заборони на дострокове повернення засобів з депозитних рахунків все ж таки будуть потерпілі. "Постраждають в основному дрібні банки і ті, чий імідж знаходиться не на вищому рівні. З них піде ліквідність. Я б цього не робив", - ділиться своєю думкою банкір.

Деякі учасники ринку взагалі відмовляються "розуміти" ухвалу як відміну заборони. "Поки не буде листа з роз'ясненням від Нацбанку і регулятор прямим текстом не скаже, що депозити треба віддавати, ми нічого робити не будемо", - заявив один з банкірів.

З відміною заборони поновиться відтік депозитів з банківської системи, правда, він не буде істотним.

За словами начальника аналітичного відділу компанії "Фойл Секьюрітіз" Агшина Мірзазаде, протягом найближчого місяця чистий відтік депозитів може скласти близько 3%.

"Забиратимуть ті вкладники, яким гроші дійсно потрібні, але вони не хотіли зв'язуватися з банком. Насамперед відтік торкнеться дрібних і не дуже надійних банків", - вважає аналітик. "Відтік не буде більше 5%, що не є критичним для системи. Пік припаде на травень, далі все повернеться в нормальне русло", - прогнозує перший замголови правління Промінвестбанку Вячеслав Юткін , повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі