друкувати


Вкраденими рейками далеко не заїдеш

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-15 11:50:07
У найкращі часи розвитку деревообробної промисловості Івано-Франківщини вузькоколійна залізниця в Долинському районі, прокладена ще за часів Австро-Угорщини, була єдиним сполученням з важкодоступними місцями в горах. Вузькоколійною залізницею діставалися до роботи лісоруби і лісівники, нею ж доставлялися лісоматеріали з віддалених схилів.

Із зниженням обсягів заготівель деревини екзотична залізниця занепала. Дві повені 1998 року взагалі знищили половину її діючих сталевих ліній. Аби знову мати доступ до виділених деревообробникам сировинних ресурсів, одну з гілок вузькоколійної залізниці вдалося відновити, а інша, як кажуть, канула в лету. Те, що не донищила стихія, почали розтягувати місцеві люди. Здебільшого – на металобрухт. На жаль, не усвідомлюють, що саме налагодження цієї залізниці може дати їм не тільки роботу, але й прибутки від туристів.

За останній час в Долинський райвідділ міліції надійшло кілька заяв про крадіжки рейок з недіючої вузькоколійної залізниці. В ході проведення оперативно-розшукових заходів правоохоронці встановили і затримали низку осіб, що внадилися розбирати залізничне полотно. Зокрема, частину викрадених рейок виявлено у господарстві 41-річного мешканця села Новоселиці. Натомість в селі Сеничів міліціонери відшукали рейки, демонтовані з залізниці на 30-му кілометрі вузькоколійки "Вигода – Слобода". На штрафмайданчик доставлено вантажівку, яку 28-річний чоловік використовував при перевезенні викрадених металоконструкції.

За інформацією з Долинського райвідділу міліції місцеві правоохоронці встановили ще одну особу, причетну до крадіжок рейок з залізничного полотна. Прикметно, що в кожному разі йдеться про крадіжки з віддалених місць у гірській місцевості, розташованих за 30-40 кілометрів від початку вузькоколійної магістралі.

Автор: Василь ГУЛЬТАЙЧУК, ЦЗГ УМВС в області
Обговорити на форумі