друкувати


Під прицілом — лебеді

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-15 09:52:04
Про лебедів складено легенди, їх вірність і краса оспівана у піснях і віршах.

— У наших заповідних краях, — каже Шацький районний мисливствознавець Ігор Сидорук, — ніхто не підніме руку на цього птаха-красеня, повідомляє luchesk.com.ua.

Та ось бо 10 травня о 6 годині 45 хвилин працівники Шацького національного природного парку разом із міліцією затримали жителя села Тарасове Луцького району Волинської області Андрія К. При ньому виявили карабін "Соболь" калібру 5,6 мм, і хоч чоловік мав офіційний дозвіл на зброю, правоохоронців насторожили чотири стріляних гільзи, а ще чотири постріли, що сполохали вранішню тишу. П'ятий патрон був у рушниці. Вони перевірили автівку, у якій разом з приятелем чоловік приїхав до Світязя, і виявили у багажнику убитого лебедя. Рушницю вилучили, склали протокол, міліція невдовзі передасть справу до суду. І все б нічого, якби не дика мотивація цього вбивства. Стріляв по пляшках, а вцілив у лебедя. Побитих пляшок на разі ніхто не шукав, у багажнику їх також не виявлено. Виходить трощити скло у національному парку - річ загальноприйнята. Хоч, якби приїжджий відпочивальник знав, що за одну побиту пляшку у національному парку йому доведеться збирати побитий посуд довкіл цілого озера, мабуть, задумався б, чи варто смітити.

— У національні природні парки в'їзд зі зброєю взагалі суворо заборонений, — коментує ситуацію, що склалася, начальник відділу мисливського господарства управління лісового та мисливського господарства Руслан Люшук. — Але не вистачає служб, щоб перевірити всі багажники. На мій погляд, тих, хто їде сюди з рушницями, займається браконьєрством, слід позбавляти всіх транспортних засобів на користь природоохоронної діяльності. На жаль, природоохоронна служба не наділена навіть правом затримати за вбивство лебедя. Заповідний поліський край такого грубого втручання вандалів довго не витримає.

Дивним здається нам і те, що житель села Тарасове роз'їжджає з карабіном саме на День Перемоги, і стріляє з нього у ранок, який для народів світу приніс довгоочікуваний мир.

Автор: Сергій ЦЮРИЦЬ, прес-служба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства
Обговорити на форумі