друкувати


Прикарпаття: Вручають Стефаниківську премію

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-14 01:44:01
Сьогодні, у день народження відомого українського письменника-новеліста Василя Стефаника, відбудеться традиційне вручення літературної премії його імені. Це найвища літературна відзнака на Прикарпатті, заснована у 1998 році.

Цього року лауреатами премії стали: у номінації "художня література" письменник Василь Бабій за твір "Королеви європейських престолів"; у номінації "документальна і науково-критична література" – Василь Нагірняк за книгу "Во славу Золотого Тризуба" і Роман Піхманець за наукову розвідку "Іван Франко і Василь Стефаник. Взаємини на тлі доби".

Вручення премії проходитиме у селі Серафинці Городенківського району. Сюди часто приїжджав Василь Стефаник до Левка Бачинського, майбутнього віце-президента ЗУНР, з яким вчився в Коломийській гімназії і навіть був закоханий у його сестру.

Такі урочистості у різні роки проходили також у Снятині, Обертині, Івано-Франківську.

Та чимало хто висловлюється за те, щоб вручення премії імені Василя Стефаника постійно проводилося у селі Русів Снятинського району, де письменник-новеліст народився у 1871 році і помер у 1936-му.

У Русові є музей-садиба Стефаника, він похований на горбі край села.

Загалом лауреатами такої літературної премії були 25 діячів культури Прикарпаття.

Василь Стефаник ввійшов в історію літератури як майстер соціально-психологічної новели. І хоча його твори вміщаються в одному томику, він належить до найвидатніших новелістів світу.

10 років був депутатом австрійського парламенту у Відні, і його ще називали "мужицьким послом".

Разом із Левком Бачинським у січні 1919 року був учасником знаменного свята Злуки Українських земель, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі