друкувати


Ющенко "розвернув" нафтопровід "Одеса - Броди"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-14 01:07:35
Президент Віктор Ющенко затвердив невідкладні заходи з реалізації проекту створення Євроазіатського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК) на базі нафтопроводу "Одеса - Броди" запущеного у напрямі Бродів (аверсний режим).

Про це журналістам сказав уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

За його словами відповідний указ президент підписав сьогодні вранці, 14 травня.

Також він повідомив, що Ющенка підписав ще один указ про невідкладні заходи з реалізації Брюссельських домовленостей про модернізацію української газотранспортної системи.

Нагадаємо, 13 травня Ющенко заявив, що 14 травня підпише указ про переклад нафтопроводу "Одеса – Броди" в аверсний режим роботи.

Раніше Соколовський заявляв, що вартість реалізації проекту ЄАНТК, згідно затвердженому техніко-економічному обґрунтуванню, складає від 2 до 8 мільярдів доларів залежно від об'ємів транспортування нафти.

Учасники Міжнародного трубопровідного підприємства "Сарматія" (Польща) на спільних зборах 24 квітня утвердили ТЕО проекту створення ЄАНТК, базою якого є запуск нафтопроводу "Одеса - Броди" в аверсному режимі (у напрямі Бродів).

"Сарматія" прогнозує добудову нафтопроводу до польських Плоцька і Гданська до 2012 року.

У січні 2008 азербайджанська нафтогазова компанія Socar, грузинські Georgian Oil and Gas Corporation і литовська Klaipedos Nafta увійшли до складу засновників україно-польської компанії "Сарматія".

Нагадаємо, з моменту спорудження у 2002 році нафтопровід використовується в реверсному напрямі, що передбачає транспортування російської нафти з Бродів до Одеси і далі - танкерами через чорноморські протоки.

У ексклюзивному інтерв'ю ТСН глава держави заявив, що прем'єр Юлія Тимошенко особисто зацікавлена у тому, щоб "Одеса – Броди" продовжив роботу у реверсному режимі для прокачування російської нафти. Він вважає, що за цим стоять політичні зобов'язання.

Нагадаємо, президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що готовий надати нафту для заповнення цього нафтопроводу.

Запуск нафтогону "Одеса-Броди" у аверсному режимі, на думку експертів, надасть Україні одразу три переваги: Росія втратить монополію на поставки "чорного золота", українські НПЗ запрацюють на якісній каспійській нафті, а Київ стане одним із лідерів з транзиту енергоресурсів, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі