друкувати


Громадська акція "Запобігти. Врятувати. Допомогти"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-14 10:13:17
Перша декада травня для івано-франківців зазвичай неймовірно щедра на свята: Першотравень, День міста, День Перемоги, Свято матері. А ось уже декілька років поспіль саме у ці дні дійство у рамках акції "Запобігти. Врятувати. Допомогти", започаткованої Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій, проводять й рятувальники. Громадська акція "Запобігти. Врятувати. Допомогти", котра проводиться на теренах області, здобула популярність серед населення.

Тієї сонячної днини біля міського озера зібралося чимало івано-франківців. Свято розпочалося традиційно: із показу рятувальної техніки та спеціального спорядження. І дорослі, й діти з цікавістю та захопленням оглядали пожежні авто та слухали розповіді професійних рятувальників про технічні можливості рятувального обладнання, котрого було чимало: апарати захисту органів зору та дихання, гідравлічний та електроінструмент, що використовується при ліквідації наслідків ДТП. Та найбільше, без сумніву, усіх присутніх вразила п’ятдесятиметрова пожежна автодрабина, котра застосовується для евакуації людей із верхніх поверхів багатоповерхівок, повідомляє центр пропаганди ГУ МНС в області.

Крім того, рятувальники продемонстрували присутнім, як гасити "пожежу" за допомогою води та спеціальної піни. А найбільші відчайдухи навіть тримали у руках справжній пожежний ствол. Святкова програма була надзвичайно багата й на конкурси. Юні учасники змагалися хто швидше одягне бойове спорядження пожежника-рятувальника. Діти охоче брали участь і у конкурсі тематичного малюнку про Народну службу порятунку 101.

Перемога у цьому конкурсі дісталася мешканцеві обласного центру 13 – літньому Вадимові. Брали діти участь і у різноманітних вікторинах. На найактивніших та найобізнаніших з правилами безпеки життєдіяльності чекали призи від рятувальників. Крім цього, рятувальники продемонстрували учасникам акції і катер - глісер "Марс-700". Як пояснили фахівці МНС, такий човен на повітряній подушці призначений для експлуатації на воді в будь-яку пору року і відносно рівній поверхні суші. Катер відмінно долає порожисті ділянки річок, зарослі очеретом русла, ріки в період льодоходу. Глісер здатний розвивати швидкість на снігу до 100 км/год, на воді – 65 км/год. Він розрахований на перевезення до семи осіб і може працювати при температурі повітря від -25 до +40° С. А на святі катер мав не менш відповідальну місію – катати озером малечу.

Свято добігало кінця... Значення таких зустрічей рятувальників із пересічними громадянами переоцінити важко. Адже саме під час невимушеного спілкування люди мають можливість краще ознайомитися із діяльністю працівників пожежно-рятувальної служби, гасло котрих "Запобігти. Врятувати. Допомогти." Запобігти лихові, врятувати життя, допомогти у біді...

Обговорити на форумі