друкувати


Сьогодні у Франції відкриється 63-й Канський фестиваль

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-13 11:17:39
Палац фестивалів у середу, 12 травня, відкрив двері Канському кінофестивалю, де цього року на Золоту пальмову гілку претендують відомі режисери, деякі з яких вже залишали місто на Лазурному березі з вищою нагородою.

63-й Канський фестиваль триватиме з 13 по 24 травня. Журі основного конкурсу, яке очолить французька актриса Ізабель Юппер, належить зробити вибір з 20 стрічок.

Серед претендентів - роботи Джейн Кемпіон, Квентіна Тарантіно, Ларса фон Трієра і Кена Лоуча, які вже ставали власниками Золотої пальмової гілки.

У паралельній конкурсній програмі Особливий погляд беруть участь фільми з Франції, Португалії, Румунії, Ірану, США, Бразилії, Колумбії, Японії, Таїланду та Південної Кореї, а також дві російські стрічки. Найоригінальніший за ідейним змістом та естетикою фільм обере журі, яке очолить італійський режисер Паоло Соррентіно.

Журі фестивалю присудить також нагороди кращому акторові, актрисі, режисеру і сценаристу, Золоту пальмову гілку за короткометражний фільм, Золоту камеру за найкращий дебют, приз журі та низку інших нагород.

Відкриє фестиваль анімаційна комедія Початок американського режисера Піта Доктера, а закриє - фільм Яна Кунена Коко Шанель та Ігор Стравінський, що розповідає про таємне кохання знаменитої Коко-Габріель Шанель і російського композитора Стравінського.

Серед гостей палацу на набережній Круазетт будуть зірки світового кінематографа, серед яких - Бред Пітт, Моніка Белуччі та Пенелопа Круз. Французи з особливим ентузіазмом очікують появи на червоній доріжці кумира французької публіки співака і актора Джонні Холідея і знаменитого футболіста Еріка Кантона, який після спортивної кар'єри присвятив себе кіно.

Як зазначають французькі ЗМІ, дефіле зірок на килимовій доріжці залучає преси не менше, ніж конкурсна програма. Актриси з усього світу змагаються в чарівності та елегантності за рахунок будинків моди, які прагнуть заручитися прихильністю зірок.

Одягнути зірку - це не просто підібрати їй вбрання, прикраси та аксесуари, але й робити подарунки і запрошувати на вечірки, де акторки у наданих їм убраннях неодмінно потраплять в об'єктиви фотокамер.

У рамках фестивалю професіонали обговорюють питання кіноіндустрії, а кіновиробники знайомлять публіку з національним кінематографом у спеціально виділених павільйонах.

Як повідомлялося, на Канському кінофестивалі Україна буде офіційно представлена власним павільйоном, у рамках якого відбудуться покази українських фільмів.

У 2009 році Україна буде представлена трьома кінороботами: дебютним фільмом Марини Кондратьєвої Одного разу я прокинусь, ігровим фільмом Валерія Ямбурського День переможених і повнометражним художнім фільмом Володимира Лерта Відторгнення, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі