друкувати


Біло-червоні програють

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-12 12:23:18
Нещодавно зроблена біло-червона розмітка на пішохідних переходах Прикарпаття зараз нищиться.

Хоча ще кілька місяців тому говорили про її довговічність. За інформацією місцевих дорожників, щороку перед державними та релігійними святами поновлюються пішохідні переходи. Квадратний метр робіт комунальникам обходиться у 60-80 гривень. Отож доводиться викидати кругленьку суму з міського бюджету. Біло-червоний перехід коштує трохи дорожче, проте термін його експлуатації казали, набагато більший. На біло-червону розмітку з міської казни Івано-Франківська було видано понад 70 тисяч гривень.

Таким чином біло-червоними стали багато переходів. Але на початку існування переходів проти новації виступали працівники ДАІ, які забороняли продовжувати роботи, оскільки така розмітка не відповідає нормам. Зате для водіїв добре, бо червоний колір автоматично підвищує їхню увагу й настророжує пішоходів.

За словами дорожніх правоохоронців, кілька років тому такий експеримент уже проводили у країнах Європи. Та біло-червоні смуги тільки збивали з пантелику шоферів, і жодного покращення руху не було. Згодом від такої розмітки відмовилися.

Для малювання переходів спеціально було залучено фахівців зі Львова, які запевняли, що вкриті спеціальним полімером з гумовим ефектом переходи служитимуть не менше трьох років. Якщо фарба зітреться швидше, то смуги відновлятимуть безкоштовно. Переходи стерлися, а відновлювати їх, вочевидь ніхто не збирається.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі