друкувати


12 травня – Міжнародний день медичної сестри

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-12 11:25:28
Якщо історія його відзначення сягає більше ста років, то в Україні – близько десяти. Сьогодні до Міжнародної ради медичних сестер входять 102 національні асоціації, в тому числі й українська.

Чи варто казати, як багато в охороні здоров’я залежить від медичних сестер! Здається, не випадково 12 травня — день народження знаменитої Флоренс Найтінгейл — було проголошено Міжнародним днем медичної сестри. І в мирний, і у воєнний час пані Найтінгейл продемонструвала високі зразки милосердя, співчуття, доброти.

Її самовідданість у порятунку поранених співвітчизників під час Кримської війни викликала захоплення і була гідно оцінена королевою Великобританії Вікторією, котра подарувала їй діамантову брошку з написом «Блажен хто милостивий».

До речі, у Лондоні милосердній Флоренс було споруджено пам’ятник, а її зображення зі світильником у руках (як це було у військовому лазареті) можна побачити на зворотному боці 10-фунтової англійської банкноти. На честь Ф.Найтінгейл випущено також пам’ятну медаль, якою нагороджують найкращих медичних сестер в Англії і США, повідомляє Івано-Франківська ОДТРК.

Обговорити на форумі