друкувати


Плату для студентів за прогули й перескладання скасовано

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-08 06:04:33
Кабмін прийняв рішення про скасування платних послуг для студентів у вищих навчальних закладах. Документ дозволяв брати гроші зі студентів за перескладання іспитів та пропущені заняття. Логіка попереднього урядового рішення полягала в тому, щоб дозволити навчальним закладам заробляти.

Як наголошує прес-служба Кабміну, проект рішення був внесений особисто прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко.

За словами прем’єра, вона була обурена, коли дізналася про трактування ухваленого напередодні рішення щодо дозволу для навчальних закладів брати кошти за додаткові послуги.

"Якщо він (студент) вже поступив, склав іспити, він вчиться – ну як можна, щоб він на кожному кроці щось платив? Це недопустимо", - заявила Тимошенко.

В.о. міністра фінансів Ігор Уманський нагадав, що логіка попереднього урядового рішення полягала не в тому, щоб дозволити вузам брати гроші зі студентів, а в тому, щоб дозволити навчальним закладам заробляти, здаючи в оренду, наприклад, територію тенісних кортів у вільний від навчання час.

Постанова про скасування платних послуг для студентів має бути підписана прем’єр-міністром Тимошенко та міністром освіти і науки Іваном Вакарчуком.

Нагадаємо, 14 квітня уряд ухвалив постанову щодо розширення платних послуг, які можуть надавати державні виші.

Зокрема, навчальним закладам запропонували офіційно брати гроші за "складання іспитів та заліків при ліквідації академічної заборгованості, що виникла під час проведення основної сесії". Також мала оплачуватися академзаборгованість, яка виникла через перехід до іншого вузу.

До переліку платних послуг потрапило "відпрацювання студентами практичних, лабораторних та семінарських занять з дисциплін, що були пропущені без поважних причин".

Також студенти відшкодовуватимуть витрати за виготовлення студентських квитків і залікових книжок.

5 травня президент Віктор Ющенко зупинив дію окремих положень постанови Кабміну від 14 квітня , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі