друкувати


Рятувальники застерігають: будьте обережні з вибухонебезпечними предметами

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-07 03:33:21
За повідомленнями МНС України останнім часом на території держави почастішали випадки травмувань людей через необережність у поводженні з вибухонебезпечними предметами.

Так, з початку цього року в Україні внаслідок спроб самостійного вилучення вибухонебезпечних предметів 4 осіб загинуло, з них 2-діти, ще 6 осіб, в томі числі 2 дітей, отримали травми. Трагічні випадки мали місце у Харківській, Луганській, Донецькій, Волинській та Запорізькій областях. На щастя, в нашій області подібних фактів не трапилось, однак піротехніками Головного управління МНС в області з початку року було знешкоджено вже понад три сотні вибухонебезпечних предметів. Тільки з початку травня місяця поточного року прикарпатські сапери здійснили близько десятка виїздів на знешкодження застарілих боєприпасів часів минулих воєн, що були виявлені на території населених пунктів області. Так, 2 травня в місті Коломия на одній із присадибних ділянок було виявлено один 76-міліметровий артилерійський снаряд часів Великої Вітчизняної війни, а 4 травня на такі ж снаряди натрапили в місті Тлумачі та селі Підвербівці Тлумацького району. Того ж дня мешканці обласного центру виявили мінометну міну поблизу однієї із новобудов по вулиці Микитинецькій, повідомляє Центр пропаганди ГУ МНС в області.

"Урожайним" на небезпечні знахідки виявився день 5 травня. Так, в селі Лоєва Надвірнянського району на відкритій території місцеві мешканці натрапили на 155-міліметровий артилерійський снаряд часів минулих воєн, а в селищі Ворохта Яремчанської міськради на одній із присадибних ділянок було виявлено 2 авіаційні бомби, 2 гранати РПГ-40 та 1 гранату Ф-1. Працівниками групи піротехнічних робіт Головного управління МНС в області всі виявлені вибухонебезпечні предмети було вилучено з місць знахідок та знешкоджено. Як зазначив начальник групи піротехнічних робіт Головного управління МНС в області Олександр Куштапін, усі виявлені вибухонебезпечні предмети, хоч у пролежали в землі вже тривалий час, проте їх рівень небезпеки для життя та здоров’я людини не зменшився.

Головне управління МНС в Івано-Франківській області вкотре звертається до всіх мешканців краю бути пильними та обережними у поводженні з вибухонебезпечними предметами. Громадяни, котрі випадково натраплять на будь-який предмет, що зовні нагадує вибухівку, слід пам’ятати, що боєприпас не можна переміщати та рухати з місця до прибуття піротехнічної групи. Про небезпечну знахідку слід одразу повідомити місцеві органи державної влади, оперативно-рятувальну службу та міліцію. Необхідно зупинити будь-які роботи в районі небезпечного місця та організувати його охорону до прибуття фахівців. При виявленні вибухонебезпечного предмету категорично забороняються робити будь-які спроби його розібрати, кидати в багаття чи розводити відкритий вогонь ближче 100 м від знахідки. Пам’ятайте: дотримання правил безпеки допоможе вам уникнути біди.

Обговорити на форумі