друкувати


П’яні брати погромили кладовище дорогою... на весілля

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-07 10:17:13
У ніч на понеділок двоє братів, 16-річний Володимир та 24-річний Андрій, влаштували погром на сільському цвинтарі у с.Бочаниця Гощанського району. Уранці селяни та міліціонери нарахували 52 зруйнованих, пошкоджених та перекинутих надгробки. І подумали було, що то справа рук сатаністів.

Першою натрапила на сліди "розваг" тамтешня мешканка пані Вікторія. Уранці вона вирішила зайти на кладовище, подивитися, чи прийнялися на могилі свекра квіти, які нещодавно посадила. На двох старих могилах помітила перекинуті пам’ятники, жінка спершу подумала, що, можливо, рідні будуть ставити нові. Вона пройшла далі і оторопіла: скрізь лежали розтрощені і розкидані пам’ятники. Вікторія стала кликати людей, подзвонили в міліцію.

— Спочатку правоохоронці подумали, що тут побували сатаністи: хрести на багатьох могилах чомусь були повернуті на схід, хоча до цього вони стояли по-різному, — розповіла спеціаліст відділу зв’язків з громадськістю УМВС України у Рівненській області Марина Нонка. — Працівники міліції зняли відбитки пальців, опитали багато людей, може, хтось чув чи бачив, що тут відбувалося. Неподалік на польовій дорозі, метрів за 200-300 від кладовища, знайшли два невеличкі хрестики, зняті з пам’ятників, а далі на кущах валявся рушник.

У настоятеля Бочаницької церкви отця Андрія була своя версія: два тижні тому на кладовищі оновилася ікона "Зняття Спасителя з Хреста". Цю невеличку почорнілу від часу іконку, на якій важко було щось розгледіти, принесли на могилу рідні одного з похованих. І раптом вона стала як нова — виразна, з яскравими кольорами. Люди подумали, що ікона, може, старовинна, а тому дорога, і після оновлення, саме напередодні погрому, передали її до церкви, щоб ніхто з могили не вкрав. Тому священик припустив, що, може, невідомі злочинці шукали на кладовищі саме її.

Усе з’ясувалося досить швидко. П’ятого травня міліція затримала двох підозрюваних, рідних братів із с.Хрінів Острозького району. Брати розповіли, що увечері 3 травня вони випили і збиралися йти на весілля у Жаврів Гощанського району. Дорога до села йшла повз Бочаницьке кладовище. Невідомо, чому хрінівчани замість весілля вирішили "порозважатися" саме тут.

Андрій має дружину і двох дітей. Має також судимість — за розбій та пограбування відсидів більше двох років і вже звільнився з Рафалівської колонії. Навіщо вони це зробили — пояснити не можуть, але запевняють, що не є членами жодної секти. Слідчий відділ райвідділу міліції порушив кримінальну справу за ст. 297 (наруга над могилами). Покарання передбачає штраф, арешт або позбавлення волі на строк до 3 років.

Це не перший випадок наруги над могилами на Рівненщині за останні роки. Наприкінці 2004-го двоє братів з Костополя "бавилися у десантників" на тамтешньому кладовищі — громили надгробки. Міліція їх затримала і порушила кримінальну справу, але збитки потерпілим відшкодовувала Костопільська міськрада. На початку 2005 року сторожу того ж костопільського цвинтаря поскаржилися люди, що бачили двох невідомих жінок, які збирали з могил квіти. Чоловік вислідив злодійок, одну з них навіть прив’язав до хреста рушником, почепив на неї вкрадені квіти та викликав міліцію. Міліціонери від побаченого ще довго були під враженням... Злодійок забрали у райвідділ і порушили за цим фактом кримінальну справу. Охочими до цвинтарних штучних квітів виявилися дві безпритульні жінки, які святкували у безлюдному місці день народження однієї з них. Випивши, подруга "розщедрилася" на подарунок іменинниці — запропонувала вибрати квіти, які їй подобаються. За цим заняттям їх і застали люди.

Автор: Світлана ФЕДАС, Газета "Рівне вечірнє"
Обговорити на форумі