друкувати


Тримайся, Америко, їдуть калушани

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-05 12:14:13
Із Калуша у кінці серпня навчатися до Сполучених Штатів Америки поїдуть четверо місцевих школярів. Це гімназисти Софія Колтун і Володимир Михайлів та учениці спеціалізованої ЗОШ №2 з поглибленим вивченням англійської мови Юлія Петрів й Ілона Смикова.

Усі вони стали фіналістами міжнародного конкурсу для старшокласників "Програма обміну майбутніх лідерів FLEX", що фінансується держдепартаментом США та Американськими радами з міжнародної освіти: "ACTR/ACCELS (American Concils)". Перемога дала їм право протягом року безкоштовно навчатися й стажуватися у США. Програма забезпечує дорожні витрати, проживання в американській родині, щомісячну стипендію у розмірі 125 доларів, медичну страховку, а також інформаційні матеріали й різні заходи, передбачені цією програмою.

"У моїх планах такої поїздки не було, - каже Володимир Михайлів, один із переможців. — Просто хотів перевірити свої знання. Та оскільки пройшов у фінал, то думає, що варто дізнатися щось нове і, можливо, саме там знайти себе". Юний калушанин усвідомлює, що рік без друзів, без батьків — це все-таки термін. Для Софії Колтун звістка про навчання закордоном також була несподіваною, і спочатку дівчина не погоджувалася на поїздку за кордон, але з часом вирішила, що пожити в іншій країні, поспілкуватися з американськими однолітками — це важливо.

Юлія та Ілона вважають, що ця перемога не тільки їхня, без своїх вчителів вони б цього не досягли. І взагалі стверджують, що вивчення кількох мов, як це робиться у спеціалізованій другій школі, дає широкі можливості для її учнів. До речі, у США уже побували 23 учні СЗОШ №2.

Автор: Дарія ОНИСЬКІВ, "Дзвони Підгір’я"
Обговорити на форумі