друкувати


Чернівці: Єдина в Україні вулиця високої культури та зразкового порядку

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-05 10:58:11
В Чернівцях буде (та що там буде, вже є!!!) єдина в Україні вулиця високої культури та зразкового порядку. Депутати Чернівецької міської ради нещодавно ухвалили рішення, яким вул. Ольги Кобилянської стане вулицею високої культури та зразкового порядку. Метою надання такого статусу є нормативне закріплення історичної традиції, що нібито склалася в Чернівцях у ставленні до містобудівного і культурного середовища цієї вулиці. Цей статус мав би сприяти збереженню історико-культурного ансамблю та перетворення вулиці у центр культурного дозвілля чернівчан та гостей міста.

Відповідно до прийнятого положення вулиця Ольги Кобилянської стане пішохідною (цей статус нарешті таки закріплено), тобто заїзд будь-якого транспорту, окрім машин аварійних, комунальних служб та швидкої допомоги, на даний момент вже заборонений, повідомляє www.press.cv.ua.

Крім того, встановлюється окремий режим прибирання, яким буде забезпечуватись цілодобове дотримання на вулиці та у внутрішніх двориках чистоти і порядку. Про зарплати прибиральників ми вже трохи призабули, але якщо пригадати, то міська влада обіцяла платити їм аж до 3000 грн. і навіть відповідний конкурс показово провела. Тепер із нетерпінням чекаємо на "зелених санітарів" зразкової вулиці. Ну дуже хочеться побачити, яка в них буде форма і якими сучасними віниками (невже із троянд???) вони Панську вулицю прибиратимуть.

Будь-яке перепланування у будівлях на вулиці, ремонт фасадів будинків, встановлення малих архітектурних форм заборонено без погодження із департаментом містобудівного комплексу і земельних відносин. Так що, панове, хто не встиг до 600-ліття, той, як у тому прислів'ї, "апаздал".

Суб’єктам господарювання, що мали необережність розташувати своє господарювання на цій вулиці, рекомендується погоджувати з департаментом містобудівного комплексу зовнішній вигляд вивісок, тематичних ескізів оформлення вітрин, їх освітлення, враховувати історичні традиції вулиці, підвищити якість обслуговування та забезпечити вільний доступ відвідувачів вулиці до вбиралень (ну нарешті і про народ подумали, а то все про туристів; про карету мовчу :), громадянам забороняється вигулювати собак та інших тварин, а мешканцям сушити білизну на балконах.

Цим положенням традиційно для нашого міста планувалося заборонити проводити політичні мітинги, зібрання, політичну рекламу та агітацію у будь-якій формі, але на заваді стала, напевно, Конституція, тому цей пункт було сформульовано так: "На вулиці не проводяться політичні мітинги та зібрання, політична реклама та агітація у будь-якій формі". А от які юридичні наслідки матиме таке формулювання, ще потрібно тим самим юристам покумекати.

Також депутати контрольним пострілом, ще раз слідом за Верховною Радою України вирішили заборонити на вулиці зовнішню рекламу тютюну та алкоголю, яка вже й так діє по країні з 1 січня цього року.

Проектом також передбачалось зробити вулицю вільною від тютюнопаління, але не судилося. Народні обранці вирішили забрати даний пункт, мотивуючи це тим, що не має дієвого механізму контролю за цим процесом. Цікавий парадокс вимальовується: собачі екскременти та спідню білизну на балконах контролювати механізм є, а от людську погану звичку, яка крім всього того ще й шкодить навколишнім, контролювати, механізму нема. Складається таке враження, що Чернівецькі депутати не ознайомленні із Законом України Закон України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення".

Зокрема "пошук у Гуглі" дає посилання на статтю 175-1 цього закону, в якій і механізм прийняття такого рішення прописаний, і механізм виконання, і відповідальних за виконання визначено:

"Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях. Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, – тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян" (один неоподаткований мінімум доходів громадян складає 17 гривень). За вказаною статтею мають право також складати адміністративні протоколи уповноважені особи виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад (за порушення, вчинені у місцях, заборонених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради) та члени громадських формувань. Відповідно до ст. 255 КУпАП працівники міліції мають право складати протоколи про адміністративне правопорушення за ст. 156 КУпАП".

От би ці штрафи на подальший благоустрій вулиці пустити. Та де там... Так що обіцянка доопрацювати цю ідею і зробити вул. Ольги Кобилянської вільною від сигаретного диму на наступних сесіях міської ради може перетворитися у "цяцянку".

І нарешті "шокове" повідомлення від мера для всіх, кому нинішня вулиця Панська недовподоби - за словами Федорука Миколи Трохимовича у самому Відні вже заплановано відтворити копію вул. Ольги Кобилянської, фото якої керівництво столиці Австрії вже отримало.

P.S. А поки "нерішучі" Чернівецькі депутати боролися своєю нерішучістю із вітряками, наш кореспондент помітив, що практично всі клени, навколо посадки яких в минулому році розгорнулася ціла баталія, вражені шкідниками – тлею (див. фото нижче). І якщо депутати не наберуться сміливості боротися з нею, то цю боротьбу переберуть курці, які постараються вилікувати ці прекрасні зелені дерева тютюновим димом :)

Обговорити на форумі