друкувати


В Івано-Франківську відбувся етап фестивалю Дружин юних рятувальників-пожежних

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-30 03:20:51
Ось уже п’ятнадцять років поспіль в нашій країні проводиться Всеукраїнський фестиваль Дружин юних пожежників. Успіх цього заходу, котрий у 1995-тому планувався як одноразовий, за популярністю перевершив сподівання не лише освітян, а й професійних рятувальників.

Тема безпеки життєдіяльності в умовах сучасного урбанізованого світу є настільки актуальною, що фестиваль Дружин юних пожежників вирішили проводити щорічно. За звання кращих юні рятувальники-пожежні борються в чотири етапи: на шкільному, районному, обласному та Всеукраїнському рівнях. А нещодавно обласний фестиваль Дружин юних рятувальників-пожежних Прикарпаття проходив і в актовій залі Коледжу електронних приладів у Івано-Франківську.

За звання кращої в області та право представляти Івано-Франківщину на фінальному етапі Фестивалю, що зазвичай проходить восени у Криму, боролися дев’ятнадцять команд. Цьогоріч програма святкового дійства складалася із двох конкурсів: командний виступ у формі літературно-музичної композиції на тему пропаганди безпечної життєдіяльності та конкурс на кращий тематичний плакат. На відкритті обласного фестивалю були присутнє керівництво Головного управління МНС України в Івано-Франківській області та управління освіти та науки обласної державної адміністрації. Дітей та їх наставників тепло привітав заступник начальника ГУ МНС в області Володимир Чернецький та побажав кожній команді успішних та змістовних виступів. Заступник начальника управління освіти та науки облдержадміністрації Іван Будзак, в свою чергу, ще раз підкреслив важливість проведення подібних заходів. А далі жеребкування – і змагання розпочалися. У залі панувала радісна та піднесена атмосфера. Діти кожної команди протягом цілого року старанно готувалися до Фестивалю, тож зрозуміло, що пальму першості хотіли отримати усі. Деякі команди брали участь у подібних конкурсах уже неодноразово, інші ж пробували свої сили на великій сцені вперше. Проте й ті й інші прагнули своїм виступом донести до людей одну просту істину: життя – одне і, щоб його зберегти, потрібно всього-на-всього виконувати зовсім нескладні правила безпеки. На сцені юні артисти змінювали одні одних: то кумедні гномики рятували неуважну Білосніжку від вогню, води та буревію, то газдиня-зайчиха так готувалася до приходу гостей, що спалила цілу хату, то баба Матрьона, намагаючись перехитрити пожежного інспектора, залишилася без даху над головою. По виступах можна було судити і про музичні уподобання сучасної молоді - звучали українські народні пісні та пісні відомих естрадних виконавців, композиції у стилі хіп-хоп. Команди порадували глядачів та журі своїми різнобічними талантами: надзвичайним артистизмом, хорошою хореографічною підготовкою, чудовими голосами, мистецтвом перевтілення. І, найголовніше, усі показали високий рівень обізнаності щодо рятувальної справи. А у перерві між виступами на дітей очікував ще один приємний сюрприз: на подвір’я Коледжу електронних приладів в’їхав пожежний автомобіль - автомобіль першої допомоги АПД-2. Юні ДЮПівці мали можливість поспілкуватися із професійними рятувальниками, приміряти апарати захисту органів зору та дихання. Це, без сумніву, справило на конкурсантів незабутнє враження та додало їм ще більшого завзяття боротися за перше місце...

Свято тим часом добігало кінця... Під час підбиття підсумків членам журі дуже важко було залишатися об’єктивними, адже багато команд показали хороші результати. Разом з тим, як зазначила голова журі Галина Омельчук, щоб вийти на загальноукраїнський рівень, і самим дітям, і їх наставникам треба ще добряче попрацювати. Саме тому перше місце на івано-франківському обласному фестивалі юних пожежників цьогоріч не дісталося нікому. Натомість на другій сходинці почесного п’єдесталу опинилися аж дві команди: Білосніжка та гномики із Ясенської школи Рожнятівського району та „Рятувальний патруль" із Рогатина. Третє місце посіла команда Підгайчиківської загальноосвітньої школи, що на Коломийщині. Фаворитом же глядацьких симпатій стали юні рятувальники із Надвірнянської ЗОШ №3. Усі переможці отримали від організаторів фестивалю та спонсорів – Добровільного пожежного товариства в області (голова товариства - Ярослав Василюк) та обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" (керуючий – Віктор Данилюк) цінні подарунки. Відрадно, що важливість проведення таких заходів відзначають і педагоги.

Автор: Юлія ГРИНЯК, Центр пропаганди ГУ МНС в області
Обговорити на форумі