друкувати


На Коломийщині відкрито підрозділ місцевої пожежної охорони

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-30 03:14:11
Щороку на Прикарпатті виникає більше тисячі пожеж, дві третини яких мають місце саме в сільській місцевості. Значна віддаленість від районних відділків МНС, особливо у гірській місцевості, і, відповідно, кожна згаяна хвилина, роблять свою чорну справу: майже кожна десята пожежа закінчується трагічно.

Щоправда, ані рятувальники, ані місцева влада не сидять, склавши руки: у селах Івано-Франківщини все частіше відкриваються підрозділи місцевої пожежної охорони. Нещодавно ця радісна подія сталася і у селі Спас на Коломийщині. Спас – одне із найдавніших і найбільших сіл на Коломийщині. З усіх боків його оточують ліси. Чисте повітря, холодні цілющі джерела, мальовничі краєвиди здавна робили цю місцевість привабливою для людей. Тутешні мешканці – невтомні та працьовиті ґазди. Село розбудовується на очах; кількість його мешканців на сьогоднішній день сягає понад три тисячі.

Про необхідність відкриття місцевої пожежної охорони у Спасі йшлося уже давно. Тим більше, що спаська громада ще пам’ятає ті часи, коли така місцева пожежна команда функціонувала тут при колгоспі "Спаський". Колгосп розпався, фінансувати місцеву пожежну охорону не було кому. Та жителі цього коломийського села доклали максимальних зусиль для того, щоб пожежний автомобіль зберігся для потреб громади. А районна влада нарешті прийняла довгоочікуване рішення: спаській місцевій пожежній охороні – бути. Відкриття спаської місцевої охорони проходило і за активного сприяння начальника Головного управління МНС в області Миколи Джумаджука.

Микола Васильович високо оцінює наявність підрозділу місцевої пожежної у такому віддаленому населеному пункті, адже, як професійний рятувальник, котрий безліч разів приймав безпосередню участь у гасінні пожеж, розуміє, що у таких випадках відлік іде навіть не на хвилини – на секунди. А дорога від Коломийського управління МНС до Спасу чи навколишніх сіл чимала: мінімум півгодини їзди. За цей час вогонь залишить чи то від комори, чи від житлового будинку лише обгорілі рештки. Тому відкриття місцевої пожежної охорони у будь-якому, навіть найвіддаленішому селі, Микола Васильович сприймає як ще один важливий крок до безпечного життя людей.

На урочистому відкритті спаської місцевої пожежної охорони було чимало поважних гостей. І кожен із них у своїй промові урочисто вітав селян із такою важливою подією. Урочиста мить – жовто-блакитна стрічечка перерізана. Три невеликі приміщення, де ще пахне свіжою фарбою, відремонтований пожежний автомобіль та усіх членів пожежної команди благословив настоятель місцевої церковці – отець Роман. Благословення Боже спаським рятувальникам потрібне особливо, адже попереду – тривожні бойові будні. На плечі цієї пожежної команди лягає відповідальність за безпеку не лише спаської громади, а й мешканців навколишніх сіл. Усі рятувальники – місцеві, тому розуміють: захищають від вогню не чужих, а своїх, рідних. Привітати односельчан із відкриттям місцевої пожежної охорони прийшли й учні спаської середньої школи. Дзвінко здіймалися у весняне небо гуцульські співанки-коломийки, а серце кожного із присутніх наповнювала надія на те, що здійсняться побажання Головного рятувальника області, висловлені наприкінці свята.

Автор: Юлія ГРИНЯК, Центр пропаганди ГУ МНС в області
Обговорити на форумі