друкувати


Коломийська СШ №1 запрошує на Свято школи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-29 06:38:43
Коломийська спеціалізована школа I-III ст. №1 імені В.Стефаника гостинно запрошує випускників ювілейних літ на традиційне Свято школи, яке відбудеться 22 травня 2009 року о 16 годині в приміщенні актового залу школи.


Мій світе, не хочу від тебе нічого,
Не дай мені в спеку й краплину води,
Лишень Альма-матер, стареньку цю школу,
Від лютої бурі в житті збережи.
Ольга Бабій, випускниця 1973 року, заслужений журналіст України



Віхи становлення навчального закладу
У 1849 році голова окружної Ради Микола Верещинський від імені коломиян звернувся до австрійського уряду з проханням відкрити в місті українську гімназію.

Але отримав відмову. Та перші зерна все ж стали проростати. 1861 року запрацювала 4-класна гімназія, але навчання велося в ній німецькою мовою.

Тільки релігія, українська граматика і читанка - українською. Спочатку винаймали приміщення біля церкви св. Михайла.

У 1871 році (через 10 років) гімназія перейшла в новозбудоване приміщення, в якому до сьогодні розташована школа №1.

У 1864-65 навчальному році в гімназії вчилося 125 українців, 86 поляків, 12 вірмен, 12 євреїв.

Директором на той час працював українець Теодор Білоус. Польські можновладці не рахувалися з українцями, намагалися їх принижувати. А тому домоглися звільнення Теодора Білоуса.

Новопризначеним директором став поляк, котрий за короткий час зменшив число українців, як вчителів, так і студентів.

У 1882 році українців було вже тільки 35%. У цей період утисків навчалися Василь Стефаник, Лесь Мартович, Михайло Павлик, Марко Черемшина, Ярослав Пстрак, Володимир Навроцький, Остап Терлецький, Кирило Трильовський та ін.

Першим директором Коломийської української гімназії став Софрон Недільський у 1900 році. Цей рік вважається офіційно роком відкриття гімназії.

За час австро-угорської імперії попри небажання австрійського уряду сприяти розвитку української школи, фінансування було задовільним.

Але українці не використали сприятливі умови, які склалися на той час.

Польська культура і польська мова залишалися для українців єдиними показниками освіченості.

Коломийська гімназія на той час дає добрі знання, сприяє відродженню уваги до вітчизняної історії, виховує патріотизм і любов до рідного, свого.

Тому і не дивно, що кращі викладачі, учні гімназії були просвітителями, ставали в ряди борців за світле майбутнє свого краю.

Одним з прогресивних директорів гімназії був Станіслав Боронь, який пропрацював понад 20 років. На той час у гімназії добре була поставлена навчальна, просвітницька, культурно-масова та спортивна робота. Тому не дивно, що Станіслава Бороня замордували в місцевому КДБ у 1939 р.

Коломийська СШ №1 розпочала свою роботу в 1939 році на базі та в стінах колишньої української гуманітарної гімназії.

Педагогічний колектив школи весь час працював і працює над продовженням кращих гімназійних традицій, є ініціатором багатьох нових починань щодо конструктивних ідей по здійсненню реформи освіти, побудови нових механізмів, методик та технологій в освітньому процесі.

У 1963 році школа отримала ліцензію на поглиблене вивчення англійської мови.

Окремі предмети викладаються англійською мовою, зокрема: краєзнавство Англії та Америки, англійська та американська літератури.

Поділ класів здійснюється на три групи. Діти здобувають право отримувати освіту за кордоном згідно діючої обмінної програми.

З 1 вересня 2003 року введена друга іноземна мова – німецька. У школі є 16 спеціально обладнаних приміщень для проведення уроків іноземних мов; три кабінети іноземної мови забезпечено сучасною технікою: комп’ютерний комплект 15 + 1 та мультимедійний проектор з інтерактивною дошкою, аудіо та відеоапаратура.

Кожного року випускники стають студентами факультетів іноземних мов та здобувають й інші спеціальності за англійською програмою у вищих і середніх навчальних закладах.

У 1971 році школі присвоєно звання колишнього учня гімназії, видатного українського письменника-новеліста Василя Стефаника.

З того часу започатковано Свято школи. Щороку в переддень дати народження Василя Стефаника до школи з’їжджаються випускники ювілейних років, щоб на якийсь час повернутись у дитинство, поклонитися рідній альма-матер та дорогим наставникам, прозвітувати про свої життєві здобутки.

Школа випустила у світ багато письменників, вчених, поетів, композиторів, артистів, вчителів, співаків.

На одному зі свят зустрічі випускниками було запропоновано за певною номінацією ввести звання "Кращий випускник ювілейного року". Ним стали:
Ольга Бабій (2001 р.) – українська поетеса;
Василь Селезінка (2002 р.) – заслужений журналіст України;
Володимир Паньків (2003 р.) – вчений-ендокринолог;
Володимир Колесник (2003 р.) – чемпіон світу з боксу;
Роман Іваничук (2004 р.), письменник просвітянин, лауреат премії імені Т.Шевченка;
Степан Андріїшин (2005 р.) – художник оформлювач, член видавничого комітету “Енциклопедія Коломийщини";
Уляна Почемсана (2006 р.) – хореограф, відмінник освіти України;
Христина Цибик (2007 р.) – викладач музичної школи, "Берегиня роду";

Заслужені артисти: Маркіян Чередарчук, Юрій Кричковський, Любомир Матейко.

Народні артисти: Олександр Биструшкін, Жанна Готвянська, Петро Терпелюк.

Заслужені працівники культури: Христина Михайлюк, Тарас Гінчицький, Євген Бондаренко, Іван Арсенич, Юрій Серганюк, Андрій Ясінський, Марта Базак, Марта Томенко.

Відомі актори: Василь Симчич, Оксана Батько.

Поети: Любов Василик, Алла Кох, Надія Кметюк.

Журналісти: Василь Селезінка, Ольга Бабій…

Імена … імена … Всіх не перелічиш.
Вони стають як зорі на видноколі
нашої шкільної історії.


Більшість випускників стають студентами престижних вузів країни, здобувають освіту за кордоном.

У 1988 році школа однією з перших в Україні перейшла на п’ятиденку, тоді ж при школі працював дитячий кооператив "Радість".

1990 року в день річниці Чорнобильської трагедії над школою вперше у місті замайорів національний прапор. Його підняв учень 10-го класу Іван Машталер.

Вперше в історії української освіти 18 лютого 1990 року відбулася зустріч з духовним отцем. З того часу запроваджено уроки християнської етики.

У 1991 році був створений дитячий гуцульський ансамбль пісні і танцю "Передзвін", якому в 1997 році присвоєно звання зразкового.

Завдяки високій майстерності та кропіткій праці керівників М.Могильняка, В.Єсипчук, М.Дячука, Я.Томенчука ансамбль був запрошений на гастролі у м.Единбург (Шотландія).

Учасники ансамблю з гідністю несли ім’я українця, пропагуючи нашу культуру в світі.

Шкільний дитячий оркестр народних інструментів "Троїсті музики" (керівник - Михайло Могильник, відмінник освіти України) та вокальний ансамбль "Карпатське джерельце" (керівник – Любов Кирничук, відмінник освіти України, випускниця школи) є неодноразовими лауреатами різних республіканських дитячих конкурсів.

У 1995 році з ініціативи Токарюка О.Д., вчителя образотворчого мистецтва, голови товариства "Зелений світ" нашої школи була вперше проведена акція "Жива вода".

Спільно з Шепарівським лісництвом пройшла акція "Посади дерево" з метою озеленення території школи. Велася пошукова робота з метою вивчення флори та фауни Карпатського краю. Кілька років спільно з Київським державним університетом імені Т.Шевченка (факультет зоології) проводилися орнітологічні дослідження.

За час своєї історії учні школи досягли значних спортивних успіхів. Серед випускників та сучасних учнів є майстри спорту міжнародного класу, першорозрядники, чемпіони України: Михайло Попелюк, чемпіон України з мотоциклетного кросу; Богдан Ярославський, чемпіон України з мотоциклетного кросу, Ігор Василишин, чемпіон України з вільної боротьби, Броніслав Федор, майстер спорту з легкої атлетики, Володимир Мекеда, чемпіон України з метання молота.

У 1996 році при школі працювала дитяча літературна студія імені Т.Мельничука під керівництвом лауреата премії Т.Мельничука Василя Рябого. В тому ж році вийшов перший номер газети "Журавлик" з дитячими літературними доробками.

Педколектив школи працює над реалізацією навчальних програм, проблемами викладання окремих предметів, даючи учням високий рівень знань з метою одержання базової та повної середньої освіти.

Високих показників у роботі в справі навчання та виховання підростаючого покоління досягли переможці конкурсу "Вчитель року": Марія Дмитрівна Томенчук, Мирослава Степанівна Віконська, Олексій Дмитрович Токарюк, Наталя Володимирівна Боднарук, Леся Михайлівна Княгницька, Наталя Іванівна Слівінська, Людмила Степанівна Томенчук, Марія Петрівна Андрійчук, Віра Григорівна Мельник, Оксана Іванівна Гринів, Оксана Михайлівна Іванишин.

Однією з яскравих особливостей школи є наступність поколінь, коли у велику шкільну родину об’єднуються династії різних вікових категорій. Серед них українські родини: Шевчуків-Яремчуків, Данилюків-Біланюків, Жибчиних-Лефорів, Городиських-Марциновських,, Трачуків-Скочелясів, Лукасевичів, Голубів, Вербіщуків, Нікіточкіних та ін..

Дозвольте познайомити вас з однією дивовижною родиною, яка є гордістю великої шкільної родини.

Сатурський Іван – гімназійний теолог.
Його дочка – Сатурська Любов-Ксенія – гімназистка.
Зять – Цибик Емануіл – гімназист, священик.
Їх дочка – Цибик/Машталер/Христина – викладач музичної школи, випускниця 1957р.
Їх діти: Машталер Петро – підприємець, випускник 1982р.,
Машталер Любов – заступник директора школи, випускниця 1984р.,
Машталер Андрій – випускник 1985р.
Машталер Іван – юрист, випускник 1991р., той, що підняв синьо-жовтий прапор у школі далекого 1990р.
Онуки Цибик – Машталер:
Машталер Ольга – випускниця 2004 року,
Пухта Христина - випускниця 2007 року,
Машталер Володимир – випускник 2008 року,
Машталер Богдан – учень 11-Б класу,
Пухта Теодор – учень 3-В класу.

А прадавнім родичем цієї великої родини є Софрон Недільський, перший директор Коломийської української гімназії, 150-річчя від дня народження якого недавно відзначала громадськість нашого міста.

Список педагогів, які в різний час закінчили школу та працювали й працюють вчителями в стінах рідної альма-матер, нараховує 54 особи.

На сьогоднішній день назва навчального закладу: Коломийська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №1 імені Василя Стефаника

Адреса школи: 78200, вул. Міцкевича,3 м. Коломия, Івано-Франківська область.

Кількість вчителів: 135, серед них 72 вищої категорії, в тому числі 9 методистів та 46 зі званням старший вчитель.

Директор школи – Мирослав Васильович Граб (з березня 2007 року).

В історії школи директорами були:
1944–1952 рр. – Яровенко Іван Юхимович.
1952–1962 рр. – Мельник Сергій Миколайович.
Січень 1963-1981 рр. – Лукасевич Олександр Едуардович.
Жовтень 1981-1982 рр. червень – Антонюк Роман Миколайович.
Червень 1982р. – червень 1995р. – Козлова Світлана Леонідівна.
З червня 1995 року – Волощук Володимир Дмитрович.
З 1997 по 2007 рік - Колодкевич Віктор Георгійович.

Стефаникова школа завжди радо зустрічає гостей. Рідній школі учні присвячують вірші, складають про неї твори, вписуючи нові яскраві сторінки в її історію.

О школо рідна! Золота колиско!
В яких світах би не бували ми,
тобою завжди гордимось ми, рідна,
Твоїми залишаємось дітьми.


Будемо раді зустрічі з Вами!

Джерело: Оргкомітет
Обговорити на форумі