друкувати


Прикарпаття: Виховувати й навчати і психологію знати

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-28 05:43:54
Викладачі вищих технічних навчальних закладів повинні добре володіти основами педагогіки і психології — це основна теза всеукраїнської науково-методичної конференції, яка триває в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу.

Місце проведення конференції вибрано не випадково — саме тут вже два роки успішно діє єдиний в Україні Центр педагогічної майстерності для викладачів технічних вишів. Проблема полягає в тому, що переважно вони є випускниками цих-таки закладів, тому не вивчали основ педагогіки і психології. На думку організаторів конференції, без педагогічного підходу викладацька робота в аудиторії малоцікава для студентів, а отже неефективна.

"Педагогічна майстерність — це система компетенції педагога, він передусім повинен знати свою власну психологію і психологію свого учня, — розповідає Іван Зязюн, доктор філософських наук, академік АПН України, професор. — Він повинен все зробити так, щоб його учневі чи то в школі, чи то у вищому навчальному закладі не тільки було приємно перебувати з педагогом, а радісно пізнавати те, чого не знає учень, що знає педагог, і разом шукати відповіді на проблемні питання".

Центр педагогічної майстерності при університеті тісно співпрацює з Академією педагогічних наук України. Завдяки цьому час, відведений на вивчення певних дисциплін у технічному навчальному закладі, використовується з більшою користю.

Діяльність центру оцінили і представники влади, закликавши організаторів не зупинятися на досягнутому. Зокрема заступник голови обласної держадміністрації Василь Гладій висловив сподівання, що навчатися ефективному спілкуванню зі студентами тут будуть не тільки викладачі університету нафти і газу, а й інших технічних навчальних закладів , повідомляє ОТБ Галичина.

Обговорити на форумі