друкувати


В Коломиї розпочався обласний фестиваль "Писанка"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-25 02:42:39
В Коломиї стартував обласний фестиваль "Писанка". Площа перед музеєм Писанки заповнилася юрбою, все місто в очікуванні феєричного свята, яке буде тривати два дні. Безпосередньо перед відкриттям фестивалю пройшла прес-конференція у формі круглого столу, на якій міська влада та організатори свята звернулися зі вступним словом до громади.

Юрій Овчаренко, мер міста Коломия подякував засновникам такого дійства, які вже третій рік радує мешканців та гостей міста, а також виявив надію на те, що наступним етапом для фестивалю має стати рівень всеукраїнського, а згодом і міжнародного.

Далі слово взяла начальник Коломийського відділу культури та туризму Уляна Мандрусяк, яка повідала про регламент фестивалю. Також на питання журналістів пані Уляна пояснила символіку дійства, емблему із зображенням стилізованої писанки.

Також виступив начальник управління культури облдержадміністрації, Володимир Федорак. Він зазначив, що фестиваль стрімко набирає оберти і сьогодні вже на святі зібралися представники майже з усієї області. Крім того, музей Гуцульщини і Покуття став своєрідною лабораторією на рівні Європи, тому що тут проводяться майстер-класи, конференції для учасників із далекого та близького зарубіжжя.



Естафету виступів підхопила директор Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського, Ярослава Ткачук. Вона згадала про "піонерів" писанкового мистецтва, про тих людей, які першими взялися за вивчення, збереження писанки. Це – Ольга Косач, пізніше родина Щербаківських, Скаржинська. Саме їхні перші колекції стали підставою для того, щоб ми повернулися до одного з найархаїчніших видів української образотворчості – писанки, через яку ми читаємо історію нашої культури, через яку ми бачимо еволюцію українського народу у сприйнятті навколишнього світу. Також пані Ярослава згадала такі прізвища, як Кратюк, Кречковський та реставратор Марія Боледзюк, які стали ініціаторами створення музею Писанки. Сьогодні там зібрані екземпляри з усього світу: Алжиру, Шрі-Ланки, Пакистану, Індії та Європи.



Заключним було слово директора обласного державного Центру науково-технічної творчості учнівської молоді, Василя Дранчука. Він повідав присутнім про міцний зв’язок культури і освіти і вказав, що подібні заходи покликані виховати наше майбутнє – дітей.

Відкрив же святкове дійство заступник голови ОДА, Василь Гладій. Він побажав присутнім гарного настрою та приємного відпочинку, а також подякував людям, що з’їхалися на фестиваль задля примноження українських традицій. Також почесними гостями фестивалю виступили Володимир Федорак, Юрій Овчаренко, Василь Дранчук та духовенство – протоієрей Василь Юрчук та отець Руслан Ваврик.







Залишається лише вийти на площу перед музеєм Писанки та насолоджуватися святковим настроєм та різноманітними барвами фестивалю.



Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал

Стаття по темі: Коломия готується до фестивалю "Писанка"
Обговорити на форумі