друкувати


Ціни на ліки обмежено

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-23 03:53:46
Президент Віктор Ющенко скасував свій указ від 3 грудня 2008 року, яким припинялася дія постанов Кабміну стосовно регулювання ринку лікарських препаратів. Президент поновив дію урядових постанов, якими встановлювалися 35-відсоткові граничні торгівельні націнки на лікарські препарати.

Зокрема, постановами Кабміну №955 і №1022 встановлювалися 35-відсоткові граничні торгівельні націнки на лікарські препарати і вироби медичного призначення. Ці нововведення свого часу викликали хвилю обурення серед фармацевтів, що заявили, що такі дії створили штучний дефіцит ліків і спричинили в галузі кризу.

Крім того, урядова постанова №827 ліквідовувала Держслужбу лікарських засобів, а постанова №837 передбачала виведення Держінспекції по контролю за якістю лікарських препаратів з-під юрисдикції Мінохорони здоров’я і перетворення її в центральний орган виконавчої влади.

Підписуючи указ від 3 грудня, глава держави пояснив, що перераховані урядові постанови суперечать Конституції і чинному законодавству. Він звернувся до Конституційного суду (КС) з проханням розглянути питання про відповідність даних постанов основному закону.

Як повідомив міністр Кабінету міністрів Петро Крупко, згодом Секретаріат президента відкликав подання до КС. "Ніхто в Конституційному суді ці документи не розглядав. Як тільки на Банковій всі проаналізували і зрозуміли, що суд їм відмовить, було вирішено відкликати подання. Після цього президент скасував свій указ", - пояснив він.

На думку Крупка, скасувавши власний указ, Ющенко визнав свою помилку. "Це не перший випадок, коли президент скасовує свій указ. Складно сказати, чого він добивався в грудні. Швидше за все, просто хотів нашкодити уряду. Але зараз йому довелося визнати свою помилку, зробивши хорошу міну при поганій грі", - прокоментував він дії президента.

На думку представників фармацевтичної галузі, відновлення дії відповідних постанов Кабміну найближчим часом не спричинять нові акції протесту фармацевтів. "Грудневий указ президента зробив свою справу. Він врятував український ринок від колапсу і масового дефіциту ліків", - заявив директор з проектів і стратегічного розвитку фармацевтичної компанії "АРТУР-К" Євген Нікушин.

За його словами, уряд також зробив крок назустріч, в шість разів скоротивши кількість найменувань ліків, вартість яких регулюватиметься державою, і відмінивши обмеження націнки на лікарські препарати вартістю нижче 12 гривень , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі