друкувати


Фотовиставку для незрячих подарують центру реабілітації інвалідів по зору

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-22 10:48:55
Фонд Арсенія Яценюка "Open Ukraine" 22 квітня 2009 року подарує Волинському обласному центру реабілітації інвалідів по зору виставку тактильних фото Юрія Білака "Доторкнутися і побачити". Виставка є унікальною не лише для України, але і для Європи.

Арсеній Яценюк відвідає виставку о 18:00 та зустрінеться з колективом обласного центру реабілітації, який знаходиться за адресою вул. Шевченка 34 (УТОС).

Арсеній Яценюк, засновник Фонду "Open Ukraine", переконаний, що цей подарунок викликаний необхідністю незрячих людей розуміти та відчувати навколишній світ, а також зробити мистецтво ближчим до них. "А зрячі люди, оглядаючи цю виставку, звернуть більше уваги на потреби і проблеми людей із вадами зору", зазначає Арсеній Яценюк. Генеральний партнер виставки: Корпорація "Індустріальний Союз Донбасу".

Протягом травня-жовтня 2008 року до лютий 2009 року Фонд "Open Ukraine" презентував тактильну фотовиставку для незрячих "Доторкнутися і побачити" в 7 містах України — Києві, Львові, Донецьку, Сімферополі, Одесі, Чернівцях та Дніпропетровську. Загалом близько 30 тисяч осіб відвідали цю виставку в Україні.

Довідкова інформація: "Доторкнутися і побачити" — 30 рельєфних репродукцій оригінальних фотографій із серії "Українці" на прозорому аркуші формату А3. Кожна світлина супроводжується звуковим описом оригіналу на MP3-плеєрах. Тексти озвучили 18 відомих українців — Арсеній Яценюк, Катерина Ющенко, Ніна Матвієнко, Ольга Герасим’юк, Богдан Бенюк, Олег Скрипка, Фома з гурту "Мандри", та інші. Ідеєю фотографа є також те, що виставка завжди розміщується в темній залі, стіни затягуються чорною тканиною, мінімум світла. Це робиться для того, щоб зряча людина, яка відвідує виставку, також могла на короткий час уявити собі, що відчуває людина незряча і тим самим привернути увагу зрячих до людей з особливими потребами.

Ідея фотовиставки належить фотографу Юрію Білаку, французу українського походження. На створення цієї унікальної виставки його надихнули новітні технології, які вже застосовують в Луврі, в Музеї ке-Бранлі та в "Cité des sciences et de l'Industrie de Paris". Для того, щоб незрячі могли зрозуміти його фото, треба було видумати іншу мову, в якій доведеться повністю абстрагуватися від світла, тіні, кольору та особливо перспективи. Так з'явилися тактильні фото - інтерпретація від оригіналу - прозорі, рельєфні файли зроблені з полімеру. Пану Білаку довелося забирати багато дрібних деталей, які не були зрозумілі - він тестував проект з незрячими Франції та України. Ідея в Україні реалізована спільно з компаніює El Star.


Обговорити на форумі