друкувати


Сьогодні Світлий вівторок

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-21 10:18:30
Світлий вівторок. Воскреслий Христос з'являється розчарованим учням, які верталися в Емаус з наміром уже більше не повертатися до спільноти апостолів. Вони виявили гостинність і запросили Його, якого вважали за якогось чужинця, до свого дому. А Він перед ними переламав хліб і вони Його впізнали. Впізнали Його в св. Тайні Євхаристії.

Це знаменно для багатьох втомлених і розчарованих християн. Нам слід повернутись до цієї найважливішої практики християнської віри — частої участі у св. Тайні Євхаристії, як це було в первісні часи. Св. Василій Великий писав, що його вірні чотири рази на тиждень причащалися. Часте св. Причастя дає нам змогу і в найважчих обставинах цього життя пізнати Христа Господа, Який з нами співподорожує і Який Своїм власним прикладом показав, що слід нести свій хрест аж до кінця.

І вернулися з великою радістю з Емауса до Єрусалима два апостоли, підбадьорені Святим Духом, щоби утвердити у вірі в Христове воскресіння своїх співбратів. Але апостоли вже також були утверджені у вірі. Це було найважливішим для Христа воскреслого, щоби Його учні, які бачили Його страждання і смерть, твердо повірили у Його воскресіння, бо без воскресіння, без віри у воскресіння марна віра наша, як каже св. апостол Павло. Отож, таїнство Пасхальне, тобто смерть і воскресіння Ісуса Христа, а також вознесіння і зіслання Святого Духа, як одна цілість, є джерелом нашого нового життя. Нам слід з цього джерела черпати силу для витривалості на обраному шляху віри аж до кінця.

Святий Іродіон та інші. Серед 70 Христових учнів були Іродіон, Агав, Руф, Асинкрит, Флегонт і Герма. Іродіон, родич св. апостола Павла, був єпископом Нових Патрів, що в Ахаї, де багато натерпівся від місцевих юдеїв. У Римі погани зарубали його мечем того самого дня, коли св. Петра розп'яли на хресті. Разом з Іродіоном за Христову віру загинув від меча і Агав. Руфа, який був єпископом у грецькому місті Тебах, св. Павло називає "вибраним у Господі" (Рм. 16, 13). Асинкрит був єпископом в Ірканії у Малій Азії, Флегонт - у Маратоні, а Герма - у Філипополі. Всі вони віддали своє життя за Христову віру під час переслідування християн у Римі.

Джерело: УГКЦ
Обговорити на форумі