друкувати


Коломийський прорив: у місті миють вулиці!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-18 02:51:02
Аж тепер Коломия по праву вважатиметься європейським містом – ось уже кілька днів на вулицях працює диво-машина, яка не тільки підмітає і миє дорожнє покриття, але й одразу "всмоктує" бруд, залишаючи за собою чистоту і порядок.

Що це за механізм, як місту вдалось його придбати – розповідає Коломия ВЕБ Порталу заступник міського голови Михайло БІЛОУС:

- Ми давно мріяли про таку машину, адже це дає змогу охопити якісним і оперативним прибиранням значно більшу територію, ніж це можуть зробити двірники. Тепер двірників задіюватимемо там, де не пройде машина. Ми вже двічі закладали в бюджет кошти для придбання такої прибиральної машини, але торік, на жаль, це не вдалося. Тож цього року перші ж кошти, які надійшли у фонд розвитку міста, ми скерували на цю справу. Попередньо був проведений тендер, у якому брали участь п’ять претендентів, до них, тобто, до їхньої техніки, у нас теж були певні вимоги. Тендер виграла одна черкаська фірма, яка зобов’язувалась доставити нам машину для прибирання вулиць з наповненням водою в об’ємі шість кубів. Ми закладали на її придбання один мільйон 250 тисяч гривень, а обійшлась ця машина у мільйон 80 тисяч. Власне, ось уже кілька днів коломияни і гості міста можуть бачити її у роботі.



Михайло Михайлович розповів також, що машину невипадково придбано напередодні Великодня – хотілось до свят навести у місті належний порядок. Вона являє собою витвір англійських техніків, який працює за принципом миючого пилососа. У кабіні – як за пультом комп’ютера, усе механізовано. Коли машину привезли до Коломиї, її було передано комунальному підприємству з експлуатації житла, яким керує Василь МИХАЙЛИЩУК. Якраз два водії цього підприємства проходили спеціальне навчання під керівництвом представника фірми-постачальника, і отримали посвідчення на право водіння цим спецтранспортом. Прибирати вулиці машина починає на світанку, поки там порожньо. Пробували робити це увечері, але наші дороги допізна заповнені автотранспортом.

Загалом така машина для міста – справді прорив у прибиранні вулиць і свідчення високого рівня розвитку місцевого самоврядування. Якщо взяти до уваги, що схожі машини в області мають ще всього два міста – Івано-Франківськ і Калуш, то Коломия справді наближається до європейського рівня – коли перехожий може присісти на тротуар чи навіть на асфальт, і зовсім не забруднитися…

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі