друкувати


Імпортне м'ясо прийшлось не до смаку

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-15 04:16:26
Генпрокуратура перевірить імпортерів м'яса за дорученням президента Віктора Ющенка. Учора він заявив, що стурбований темпами зростання імпорту в країну дешевого м'яса. До сих пір подібні перевірки Генпрокуратури не давали результатів, відзначають учасники ринку.

А ініціювання перевірок вони пов'язують з інтересами вітчизняних виробників, які домагаються підвищення закупівельних цін на свою продукцію.

Виступаючи вчора на нараді з питань фінансового стану підприємств агропромислового комплексу, президент Віктор Ющенко повідомив, що дав доручення Генпрокуратурі перевірити "весь ланцюжок ввезення в Україну імпортного м'яса". За його словами, в країну ввозиться м'ясо за ціною $ 0,8 за кілограм, що може свідчити про митні порушення при імпорті. Темпи зростання імпорту м'яса Віктор Ющенко назвав трагедією: "Якщо ця тенденція збережеться, українському мясовиробництву буде загрожувати зникнення".

У I кварталі в Україну було імпортовано 90 тис. т м'яса, повідомляв раніше міністр агрополітики Юрій Мельник. За його словами, якщо такі темпи імпорту збережуться, буде перевищено обсяг, запланований міністерством для імпорту. У поточному році міністерство розраховувало, що він в порівнянні з 2008 роком скоротиться майже наполовину - до 250-280 тис. т.

У прес-службі Генпрокуратури заяву президента коментують стримано. "Якщо президент дав доручення провести перевірки, вони будуть проведені, а про їх результати буде повідомлено в першу чергу йому, а потім представникам ЗМІ", - сказав учора прес-секретар ГПУ Юрій Бойченко.

Віктор Ющенко ще минулого року заявляв, що стурбований "зростанням імпорту дешевого та низькоякісного м'яса". Минулого літа він направив лист уряду, зажадавши посилити контроль за імпортним м'ясом, заборонити до 2009 року його ввезення в якості давальницької сировини і скасувати законодавчі акти про реалізацію Держкомрезервом на внутрішньому ринку м'яса іноземного походження за демпінговими цінами. Ввезення м'яса через Держкомрезерв без урахування мита прем'єр-міністр Юлія Тимошенко ініціювала, щоб добитися зниження цін на м'ясо вітчизняних виробників. Таким чином, у 2008 році було завезено 142 тис. т м'яса, з них близько 100 тис. т - м'яса курки.

"Генпрокуратура неодноразово проводила подібні перевірки, але вони ні до чого не привели. Їм піддають тільки легальних виробників, у яких з документами на м'ясна сировина все в порядку", - відзначає партнер юридичної компанії Astapov Lawyers Ігор Черезова. "Зазвичай перевіряється тільки відповідність супровідних документів та наявність на складі м'ясної сировини", - говорять на підприємстві одного з найбільших м'ясопереробників.

Вітчизняні м'ясопереробники впевнені, що ініціатива Віктора Ющенка є результатом активного лобі вітчизняних виробників м'ясної сировини. "Вітчизняні виробники свинини продають її за ціною 19 грн / кг, тоді як собівартість не перевищує 9 грн / кг", - говорить директор м'ясокомбінату "Ритм" Олександр Кириченко. За його словами, якщо б в Україну не імпортувалася польська свинина, закупівельна ціна вітчизняної підвищилася б ще більше, що призвело б до значного зростання цін на ковбасні вироби, повідомляє Комерсант.

Автор: Іван ГЛУШМАН, UKRGAZETA.cz
Обговорити на форумі