друкувати


На Прикарпатті річки піднялися на півтора метра

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-14 04:13:28
Нова повінь може знищити все, що відбудували минулого року.

Сильні опади підняли річки Верховинського району на півтора метра. Вода змила берегоукріплення та впритул підступила до однієї з осель. Синоптики прогнозують найближчими днями дощі, тому про всяк випадок тут чергують рятувальники, повідомляє Газета.ua.

Мешканці найбільше бояться раптового потепління або затяжних злив. Нова повінь може знищити все, що вдалося відновити після торішньої липневої стихії.

Прикарпатська влада просить урядовців терміново надати обіцяні гроші на укріплення берегів небезпечних річок. Бо якщо прогнози синоптиків здійсняться, вода у гірських водоймах невдовзі може піднятися до двох метрів. А на Чорногорському хребті скоро почне танути 5-метровий шар снігу, тоді біди не уникнути.

"На жаль, сьогодні уже середина квітня - жодної копійки з державного бюджету на відновлення наслідків стихії, яка була минулого року, не виділено. Жодної копійки. Не стільки буде нових збитків, як вода забере всі ті кошти, які ми вже вклали у відновлення", - скаржиться Микола Палійчук, голова Івано-Франківської облдержадміністраці.

Нагадаємо, що в липні минулого року сталася найбільша в історії Західної України повінь. Постраждали територія Карпатських гір, Прикарпаття і Закарпаття. Також дуже постраждали населенні пункти, в долинах великих річок, що мають витоки в Карпатах, таких як Дністер і Прут. 31 липня Верховною Радою України було оголошено зонами надзвичайної екологічної ситуації терміном на 90 днів території 6 областей України: Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької, Закарпатської і Вінницької, також постраждали південні райони Хмельницької області. Загальні збитки від повені оцінювалися на суму 3 — 4 млрд. гривень. Окрім Західної України постраждали від повені сусідні регіони Молдови, Румунії, Словаччини та Угорщини. 38 осіб (зокрема 8 дітей) загинуло та зникло безвісти.

Обговорити на форумі