друкувати


В Італії хоронять жертв землетрусу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-10 03:18:45
Християни латинського обряду відзначають сьогодні другий день пасхального Тридення напередодні празника Воскресіння Господнього. За трагічним збігом обставин у католицькій Італії Страсної п’ятниці відбудеться масовий похорон загиблих внаслідок землетрусу 6 квітня у регіоні Абруццо.

В країні національний день скорботи.

Гуркіт будівельної техніки, а не церковні дзвони чуються нині серед спустошених кварталів зруйнованого міста Аквіла. За розпорядженням влади, пошукові роботи триватимуть до Великодньої неділі. Попередній гіркий досвід свідчить, що через тиждень під завалами можуть перебувати живі люди. Однак, надії дедалі менше, кількість мертвих щогодини збільшується. За останніми даними, загинули майже 300 осіб, з-поміж них 20 дітей.

Опівдні за київським часом почнеться загальний похорон жертв землетрусу. Ховатимуть сьогодні в Італії і одну з двох загиблих українок, восьмирічну Марію Чернову з Полтавської області. Її родичі повідомили Радіо Свобода, що вирішили не перевозити тіло дитини до України.

Скорботну церемонію проводять архієпископ Аквіли Джузепе Молінарі та секретар Ватиканської держави, кардинал Тарчізіо Бертоне. Як зазначають італійські ЗМІ, вперше в історії католицької церкви у Страсну п’ятницю відбудеться така масова жалобна служба.

Папа Римський під час передсвяткових богослужінь пообіцяв незабаром відвідати постраждалі райони, щоб засвідчити особисту духовну близькість потерпілим в результаті природного лиха. Святіший отець запевнив людей у своїх молитвах і побажав їм опіки Матері Божої У таборах годують людей позбавлених домівок.

Тривожна тимчасовість

А тим часом священики Римо-католицької церкви разом з психологами надають духовну підтримку мешканцям наметових таборів. Дітей розважають лікарі-клоуни та члени скаутських організацій. У тимчасових містечках розмістилися 18 тисяч людей, 10 тисяч евакуйовані до готелів на східному Адріатичному узбережжі. 30% потерпілих знайшли притулок у родичів та друзів по всій Італії, повідомив прем’єр Сильвіо Берлусконі.

Жителів наметів не покидає тривога: протягом чотирьох днів після трагічної ночі підземні поштовхи не вщухають. Та поступово люди змушені звикати до польових умов проживання, адже наразі ніхто не може сказати, скільки триватиме ця тимчасовість. «У нас тут все в порядку. Працівники відділу цивільної оборони та інші волонтери нам дуже допомагають, навіть вночі, ні-ні, я не жаліюся. Лише одне маленьке побажання: якби нам якось подали гарячу воду, щоб помитися, тоді би було взагалі чудово», — говорить мешканець намету.

Чимдалі більше не тільки пересічні жителі країни, а й відомі особистості відгукуються на італійське горе. Рок-зірка Мадонна, пам’ятаючи про своїх предків з міста Пачентро, що поблизу зруйнованої Аквіли, надіслала чек на 500 тисяч євро. Перша леді Франції Карла Бруні, італійка за походженням, надала кошти для лікарні міста Аквіла. По тисячі євро зі своєї зарплати на допомогу жертвам землетрусу вирішили виділити члени італійського сенату, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі