друкувати


Губернатор подався в поля

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-10 10:36:31
Голова Івано-Франківської ОДА Микола Палійчук відвідав з робочими поїздками Городенківський та Снятинський райони. Основною метою поїздок було ознайомлення з тим, як відбуваються весняно-польові роботи на агропромислових підприємствах області.

У Городенківському районі Микола Палійчук оглянув поля приватної агрофірми "Вільхівці". На сьогодні агрофірма обробляє 2600 га сільськогосподарських земель. Задля для цього використовується найновіша техніка, зокрема, комбайни та сівалки американської фірми "JohnDeer". Дана техніка доволі дорога. Так, тільки один комбайн "John Deer" на сьогодні коштує понад 2 млн грн. Однак, вона того варта, адже дозволяє програмувати комбайн в залежності від потреб поля на автоматичний рівномірний посів зернових культур.

Сіють селяни цього року практично теж саме, що і минулого. Як розповів голові облдержадміністрації директор агрофірми "Вільхівці" Іван Приймак, цього річ він відмовився лише від вирощування цукрового буряку. Іван Приймак аргументує це тим, що після припинення діяльності Городенківського заводу з переробки цукрових буряків вирощувати дану культуру на полях своєї агрофірми йому стало просто економічно невигідно. Тому основними культурами для вирощування залишаться кукурудза, пшениця, гречка.

Подякував Іван Приймак голові облдержадміністрації Миколі Палійчуку і за виділення з обласного бюджету дотацій для сільськогосподарських підприємств області. Якщо з державного бюджету прикарпатські селяни дотації не отримують, то у бюджеті області для них зуміли віднайти певні кошти. Так "Вільхівці" за останні два роки отримали дотацій на суму 277 тис грн.

В Снятинському районі Микола Палійчук побував на полях ДП "Агро" та ТзОВ "Родник", де поспілкувався з керівниками агропідприємств, вислухав проблемні питання, що хвилюють прикарпатських аграріїв . Голові облдержадміністрації продемонстрували техніку, яка зараз працює на полях. Як повідомив голова Снятинської райдержадміністрації Роман Білик, район уже завершує посів зернових культур, і до кінця тижня дані роботи планують закінчити.

Микола Сухолиткий, начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА, повідомив, що в області зростає кількість землі, що обробляється. Насамперед це пов’язано з тим, що люди передають свої приватні угіддя в оренду агроформуванням, котрі мають необхідну кількість техніки та ресурсів для обробітку землі, а також сплачують селянам орендні виплати за їх паї. Також на Івано-Франківщині уже досягнуто певних напрацювань по кредитах для селян. 23 агроформування оформили пролонгацію своїх кредитів на загальну суму 21 млн. грн. Здійснюються заходи й щодо отримання прикарпатськими селянами нових кредитів.

Джерело: Прес-служба ОДА
Обговорити на форумі