друкувати


"Подбай про природу – врятуй майбутнє"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-09 01:28:59
Надворі теплі квітневі дні. Душа в приємному очікуванні великих християнських свят. Природа прокидається від зимового сну. Але варто вийти на берег річки і добрий настрій зникає як риба в наших водоймах.

Останні декілька десятків років в Україні склався катастрофічний стан справ з рибою. Популяція різних видів різко скорочується, а деякі знаходяться на межі зникнення… Виною цьому погана екологія річок та озер і варварські способи вилову риби…

Період нересту, який починається в квітні, - час, коло ловити рибу заборонено, інакше в майбутньому звичайна риба може потрапити до розряду делікатесів. В браконьєрів же, навпаки, саме зараз – гаряча пора. Збитки, вчинені браконьєрами, обчислюються мільйонами – хижацькі способи вилову буквально обезкровлюють водойми.

Використовують сітки, якими за одну ніч браконьєр може впіймати до 150 кг риби, яка хотіла дати потомство. А браконьєрів може бути десятки тільки в одному селі.

Є електровудки, але вони не тільки навесні нищать рибу, для них немає значення коли. Після одного візиту такого "рибалки" невелике озеро стає мертвим – це коли навіть жаби не квакають, а риба, яка лишилася, не може дати потомство до 7 років!

Є десятки інших браконьєрських способів…

Доля не раз вела нас через важкі випробування. Через війни, голодомори, Чорнобильську катастрофу…

Чорнобиль вплинув, очевидно, не тільки на здоров’я тіла, а й спричинив мутацію душі в окремих індивідів. Ці мутанти винищують все живе у водоймах, а береги перетворюють на сміттєзвалища, не задумуючись про завтрашній день.

Шановні краяни! Не будемо байдужими. Запитаємо себе: що ми залишимо прийдешнім поколінням? Не дамо нищити нашу природу бездушним покидькам-браконьєрам. І українська земля не раз віддячить нам багатими врожаями, зеленими лісами і чистими ріками.

12 квітня 2009 року в Коломиї о 16.00 на Вічевому Майдані відбудеться Віче "Подбай про природу – врятуй майбутнє".

Приходьте всі, кому не байдуже майбутнє України!!!


Автор: Іван ЮРІЙЧУК, Коломийська організація ВО Свобода
Обговорити на форумі