друкувати


Коломийські мопеди стають на облік

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-07 05:27:20
У зв’язку з розпорядженням голови ОДА, з 1 жовтня минулого року на території нашої області запроваджено облік транспортних засобів з об’ємом двигуна до 50 см куб. Тож керувати таким мопедом, який не знаходиться на обліку, та щей без картки водія мопеда встановленого зразка заборонено. В такому разі транспортний засіб буде вилучатись і доставлятись на майданчики тимчасового утримання.

Про все, що стосується нововведень, розповідає інспектор ВДАІ з дізнання Василь САМАНІВ.

- Усі запроваджені нововведення покликані впорядкувати рух транспортних засобів цієї категорії, посилити профілактичну роботу з власниками мопедів, з вини яких стаються чимало транспортних пригод, особливо у теплу пору року, - каже Василь Миколайович.

- З чого має почати власник мопеда?

- Для того, щоб поставити мопед на облік, водій має надати у реєстраційно-екзаменаційний підрозділ ДАІ сам мопед – для огляду, паспорт громадянина України, документи, які підтверджують придбання мопеда, з обов’язковим зазначенням моделі, кольору, номерів рами та двигуна, його об’єму, а також найменування і реквізити продавця, медичні довідки про наркологічний та психіатричний огляд, квитанції про оплату за номерний знак і заяву.

- Картка водія мопеда – це такі своєрідні водійські права?

- Можна сказати й так. Картку встановленого зразка мають мати усі водії мопедів, крім тих, хто має посвідчення водія категорій А, В, С, Д, Е, і в разі керування мопедом мають його при собі. Керувати мопедом можна тільки з 16 років. Для отримання картки водія власник мопеда має прослухати курс лекцій з Правил дорожнього руху, успішно скласти тест з перевірки знань Правил. Хто самостійно готувався до тесту, може складати його екстерном, без прослуховування лекцій. У випадку скоєння водієм мопеда ДТП, картка водія вилучається. Це загрожує водієві мопеда й у разі керування у нетверезому стані, при більш як трьох порушеннях Правил дорожнього руху.

За детальнішою інформацією водії мопедів чи скутерів нехай звертаються у реєстраційно-екзаменаційні підрозділи ДАІ області.

Автор: Захар ГОЛОСНИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі