друкувати


Увага: Горить суха трава

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-07 04:38:02
Перші теплі дні збудили у людей приспані зимовими холодами інстинкти господаря. І почалися газдування на городах, подвір’ях, прилеглих територіях, серед котрих чомусь насамперед - спалювання сухої трави, яке доволі часто, на жаль, переростає у неконтрольоване горіння і нерідко загрожує знищенню будівель та споруд житлового сектору, завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей.

Лише з початку весняного періоду підрозділи пожежно-рятувальної служби близько трьох десятків разів виїжджали на гасіння загорань сухої трави. Тільки минулих вихідних бійці МНС гасили більше десятка загорань сухої трави.

Так, в суботу ввечері, на відкритій території в селі Чукалівка Тисменицького району горіло сміття та відходи грубих кормів. Недільного дня горіла суха трава та відходи грубих кормів на площі півтора гектара у Старих Кутах Косівського району.

Як зазначають фахівці МНС, локалізувати загорання та гасити пожежу сухої трави на відкритих територіях, не просто, оскільки швидкість поширення вогню - висока. Окрім того варто зазначити, що виїзди на гасіння загорань сухої трави залишків листя, яке трапляється в основному через людську недбалість, завдає чималих матеріальних втрат.

Такі пожежі завдають великої шкоди і навколишньому середовищу. Як твердять екологи, при згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання.

Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для нашого організму речовин. Крім того, спалювання листя призводить до руйнації грунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть грунтоутворюючі мікроорганізми.

Головне управління МНС в області звертається до всіх мешканців краю не здійснювати спалюванню сухої трави та сміття, не завдавати шкоди ні своєму здоров’ю, ані здоров’ю оточуючих , повідомляє МНС України в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі