друкувати


Вшанували самобутнього митця

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-07 11:39:35
Нещодавно нам, членам спілки художників "Коло-Ми-Я", випала нагода побувати на відкритті персональної виставки художника, мешканця Нижнього Вербіжа Миколи Андрійчука. Вернісаж було приурочено до 80-річчя самобутнього митця. До речі, ніхто зі спілчан навіть і не підозрював, що пан Микола святкує таку поважну дату. Адже він завжди бадьорий, молодий душею і тілом, сповнений творчої наснаги, бо ж відомо, що художники на пенсію не виходять, а працюють, скільки благословить Всевишній.

Так сталося, що ми приїхали до Нижньовербізької школи, а саме тут було організовано виставку, завчасно. Тож мали можливість оглянути школу й поспілкуватися з привітними вчителями, зокрема, учителькою Олесею Клюсик, із завучем Марією Паландюк, а також заступником голови Нижньовербізької сільської ради Зеновією Петрук.

Слід наголосити, що свято, яке підготували односельців з нагоди ювілею Миколи Андрійчука, вдалося на славу. Школярі здійснили постановку театралізованої композиції, яку написала Олеся Клюсик. Крім цього, пані Олеся ще й видала невелику брошурку "Живописний світ Миколи Андрійчука" про життєвий і творчий шлях талановитого митця. А які чудові роботи цього художника було представлено на виставці! Як милувала око гра кольорів і продуманість сюжетів.

Варто трохи розповісти про цю творчу особистість. Микола Андрійчук народився в селянській родині в селі Верхній Вербіж. А малювати почав, відколи себе пам’ятає. Працював завклубом у Верхньому Вербіжі й тут сповна міг виявити свій талант: малював колгоспну наглядну агітацію, плакати, а ще грав у сільських виставах. Згодом закінчив пожежну школу в Сімферополі, працював у пожежній частині в Коломиї. А коли вийшов на пенсію 1989 року, став більше часу віддавати улюбленій справі — малярству. Микола Михайлович — член спілки художників "Коло-Ми-Я", у 2004-му році мав персональну виставку в музеї історії м. Коломиї, його роботи також експонувалися в музеї писанки. Графічні малюнки М. Андрійчука використано при оформленні книжки М. Томащука "Спалах". Митець активно займається іконописом, так, для церкви села Верхній Вербіж намалював ікони до двох хоругв, плащаницю, а капличку прикрашає робота "У житі".

Ювілейне дійство було надзвичайно зворушливе й надовго запам’ятається всім гостям, учасникам і, звичайно, Миколі Андрійчуку.

Автор: Емілія БЕРЕЖНИЦЬКА, Мирослав ГОРДІЙЧУК зі спілки "Коло-Ми-Я"
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі