друкувати


Сьогодні - день Благовіщення Пресвятої Богородиці

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-07 09:58:12
7 квітня - день Благовіщення Пресвятої Богородиці - одне з 12 головних свят в православному календарі. Благовіщення означає "блага" або "добра" звістка. Цього дня Діві Марії з'явився архангел Гаврило і сповістив їй про майбутнє народження Ісуса Христа - сина Божого і рятівника миру.

До 14 років Пресвята Діва виховувалася в храмі, а потім, згідно із законом, повинна залишити храм, якщо досягла повноліття, і або повертатися до батьків, або вийти заміж. Священики хотіли видати її заміж, але Марія оголосила їм про свою обіцянку Богу - залишитися назавжди Дівою. Тоді священики вручили її далекому родичу, вісімдесятирічному старцю Йосипу, щоб він піклувався про неї і охороняв її дівування. Живучи в Галілейському місті Назареті, в будинку Йосипа, Пресвята Діва Марія вела таке ж скромне і відокремлене життя, як і при храмі.

Через чотири місяці після заручення, Янгол з'явився Марії, коли вона читала Священне писання і, ввійшовши до неї, сказав: "радій Благодатна! Господь з тобою! Благословенна ти між дружинами". Архангел Гаврило сповістив їй, що вона знайшла найбільшу благодать у Бога - бути матір'ю сина Божого.

Марія в подиві запитала Янгола, як може народитися син у тієї, яка не знає чоловіка. І тоді Архангел відкрив їй істину, яку він приніс від Бога: "Дух Святий зійде на тебе, і сила Всевишнього осяє тебе; тому і народжуване Святе наречеться Сином Божіїм". Зрозумівши волю Божу і цілком довіряючи себе їй, Пресвята Діва відповідала: "Це, рабиня Господня; так буде мені по слову твоєму".

Цього дня на Русі спрадавна під час святкового богослужіння здійснювався особливий обряд хлібопереломлення, після чого поблагословлені "благодатні" хліб і вино роздавалися прочанам.

Свято Благовіщення Пресвятої Богородиці було одним з улюблених свят на Русі. Цього разу випадає на Великий пост, і найбільше, що можуть дозволити собі на трапезі ті, хто постить строго за Статутом – це риба.

У народі цьому дню присвячено багато приказок: "Як Благовіщення відбудеш, таким і рік увесь буде!"; "На Благовіщення весна зиму подолала"; "Благовіщення - це третя й остання, після Стрітення та Сороків, зустріч весни, у цей день вона вступає у свої права"; "На Благовіщення пташка гнізда не в'є, дівчина коси не заплітає", повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі