друкувати


Творець "пасивних" будинків

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-04-04 04:00:33
3 квітня в приміщенні Івано-Франківського міського виконавчого комітету відбулося підписання Меморандум про взаєморозуміння між проектом Німецького Товариства Технічного Співробітництва (GTZ) "Енергоефективність у будівлях", в особі директора проекту Бербель Швайгер, та Івано-Франківською міською радою, в особі міського голови Віктора Анушкевичуса.

Підписаний меморандум покликаний закріпити двосторонні наміри сприяти ефективному використанню енергії у будівлях міста Івано-Франківська. Метою проекту є всебічне сприяння сталому розвитку житлово-комунального господарства і будівельної галузі шляхом удосконалення політики і практики підвищення енергоефективності на національному та місцевому рівнях.

У Івано-Франківську проект реалізовуватиметься до жовтня 2010 року і передбачатиме розробку міського плану енергоефективності, а також підготовку пілотного проекту з енергоефективної модернізації будинку у громадський сфері.

Представники проекту GTZ здійснюватимуть методичне забезпечення і передачу необхідних знань та ноу-хау на всіх етапах процесу розробки міського плану енергоефективності, а також надаватимуть консультації у процесі впровадження міського плану енергоефективності, шляхом організації тренінгів, семінарів та навчальної поїздки до Німеччини у рамках цього співробітництва.

Процес підготовки пілотного проекту включатиме технічну підтримку у процесі планування; аналіз економічної ефективності модернізаційних заходів; розробку концепції фінансування включно з ідентифікацією ресурсів фінансування, а також проведення енергетичного аудиту в кількох будівлях.

Для проведення енергетичного аудиту Івано-Франківськ запропонує три будівлі – панельний будинок по вул. Будівельників, 25, приміщення школи №18, а також будівлю дитячого садочка №36. Для участі у проекті відібрано чотири українських міста – Івано-Франківськ, Миргород, Новоград-Волинський та Чернігів. А загальна сума фінансування на реалізацію проекту у чотирьох містах з боку німецької сторони складе близько двох мільйонів євро.

За словами міського голови Віктора Анушкевичуса, у наших стандартних міських будівлях втрати тепла становлять до 60%, тоді як, приміром, у Швеції все частіше починає вживатись такий термін як "пасивний дім", що означає будинок без опалення.

Джерело: Прес-служба міськради
Обговорити на форумі